Et avkjølende mellommåltid – sunt, enkelt og veldig godt!

Med den originale islandske yoghurten Skyr® som hovedingrediens kan du enkelt lage din egen iskrem. Det beste er at du kan velge mellom masse forskjellige smaksvarianter og at det blir en iskrem du kan nyte med ekstra god samvittighet, takket være det nyttige næringsinnholdet. Skyr®-yoghurtene er fettfrie og proteinrike, og noen er helt uten sukker, kun søtet med søtstoff fra steviaplanten. For å bedre kunne sammenligne fordelene fra Skyr®-isen med vanlig iskrem, har vi fått hjelp fra klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite.

– Det er utrolig bra om man kan lage isvarianter  som vi kanskje kan driste oss til å omtale som både sunne og gode. Er dette tilfelle, kan man faktisk spise is med god samvittighet. 

Skyr®is, basert på smale skyrbeger eller Skyr® Proteindrikk

Skyr®is kan ikke kjøpes ferdig fra butikk, men tilberedes på noen minutter hjemme med enkle remedier. Alt du trenger er en blender eller stavmikser og noen få ingredisenser.
Går du inn på www.q-meieriene.no finner du oppskrifter basert på flere smaksvarianter. Siden Skyr® per definisjon er en yoghurt, blir også dette en form for yoghurtis.

Variantene man kan lage selv er:

- Ispinner med Skyr® Blåbær
- Iskrem av Skyr® Jordbær & lime
- Ispinner med kiwi og Skyr® Sitron
- Ispinner med jordbær og Skyr® Sitron
- Is av Skyr® Proteindrikk bringebær

– Av disse har jeg valgt å ta utganspunkt i en isvariant basert på Skyr® blåbær, forklarer Ragnhild.
Ingredienesene er:
4 stk Skyr® Blåbær
3 ss sukrin
1 dl vann
1 håndfull blåbær
Fordi hovedingrediensen i denne isen er Skyr® blåbær, blir næringsinnholdet basert på denne.

Energiinnholdet i Skyr® blåbær er 61 kcal per 100 gram. Siden Skyr®isen er tilsatt litt vann, får isen enda 25 % lavere kaloritall, og videre samme reduksjon for øvrige næringsstoffer. Nedenfor finner du næringsinnhold i både i den originale Skyr®blåbær og estimert innhold i yoghurtisen basert på Skyr®.

Næringsinnhold i Skyr® blåbær (og Skyr®is):

Karbohydrater: 5 gram per, per 100 gram Skyr® (ca 4 g per 100 gram i Skyr®is)

Fra karbohydratene utgjør sukkerartene 4 gram (ca 3 gram i Skyr®is).
Hovedandelen av karbohydratene er altså sukkerarter (naturlig fra melken).

Fett:                                        0,2 gram,  per 100 gram Skyr® (0,15 g i Skyr®is)

Protein:                                  10 gram, per 100 gram Skyr® ( 7,5 g i Skyr®is)

 

Ernæringskommentar til Skyr® blåbæris:
– Yoghurtisen basert på Skyr® er i denne oppskiften tilsatt sukrin, et søtstoff basert på sukkeralkoholen erythritol. Søtstoffet tas ikke opp i kroppen og har derfor ingen påvirkning på blodsukkeret.

Med bakgrunn i dette har denne yoghurtisen et meget lavt sukkerinnhold og er tilnærmet uten fett, to fordeler vi gjerne tar med oss. I tillegg har isen et høyt proteininnhold som ingen andre isvarianter kan matche. Som prikken over i'en kommer de friske bærene, som tilfører flere næringsstoffer og antioksidanter.

Så ja, dette er absolutt en is vi alle kan spise og nyte med god samvittighet, understreker Ragnhild.

Næringsstoffene i denne isen er estimert på bakgrunn av Skyr® som hovedingrediens.  Innholdet vil følgedlig kunne varier noe avhengeg av mengde og type man tilsetter av andre ingredienser. 

– En kan selvsagt også bruke vanlig sukker, men da blir sukkerinnholdet følgelig høyere enn angitt. Ønsker du å benytte isen som restitusjon etter en treningsøkt, kan det imidlertid være fordelaktig med litt vanlig sukker. Da kommer kan både proteininnhold og sukkerkabohydratene til nytte, avslutter ernæringsfysiologen.

Bon apétit!

Bilder til saken: