Er du i faresonen for å få for lite jod? Jod er et mineral som har viktige funksjoner i kroppen. Fordi jod trengs i svært små mengder blir det kalt for sporstoff. Jern og sink er andre eksempel på sporstoff. Jod trenger vi for å opprettholde normalt stoffskifte og for utvikling av nervesystemet.

En rapport fra Nasjonalt råd for ernæring Risiko for jodmangel i Norge (juni 2016), viser til urovekkende lave jodinntak hos enkelte grupper i befolkningen. Særlig utsatt er gravide og unge kvinner. Jodmangel før og under svangerskapet kan ha negative konsekvenser for barnets utvikling.

Risikoen ved for lite jod
Til tross for at vi trenger små mengder jod, er jod helt nødvendig for produksjonen av flere viktige veksthormoner. Disse hormonene produseres i skjoldkjertelen (også kalt skjoldbrukskjertelen) som ligger like under huden på framsiden av halsen. Ved for lite jod jobber skjoldkjertelen på høygir og vokser i størrelse, som igjen kan gi struma.   

Ekstra viktig er det at gravide, ammende og små barn får tilstrekkelig med jod nettopp fordi jodhormonene trengs for normal vekst og mental utvikling av sentralnervesystemet (mental funksjon). 

Slik sikrer du jodinntaket
Melk og fisk, spesielt hvit fisk, er naturlige måter å få i seg jod. Totalt sett er melk og meieriprodukter den viktigste kilden til jod i norsk kosthold, og bidrar med ca 60 % av inntaket (Helsedirektoratet, www.matportalen.no).

Det finnes vanlig salt som er beriket med jod. Men, med flere nye og trendy saltvarianter på markedet (eksempelvis flaksalt, havsalt og diverse urtesalt), vil inntaket av vanlig salt med jod kunne avta.