Ja, vi trenger absolutt sukker. Visste du at sukker kan ha en roende eller trøstende effekt hos babyer? Kanskje ikke så rart at vi mennesker da har en forkjærlighet for søtt allerede fra spedbarnsalderen?!

Sukker, eller nærmere bestemt glukose, er hjernen sitt førstevalg og hovedenergikilde. Dersom det er lite glukose i kroppen er det hjernen som får førsteprioritet på disse sentrale karbohydratene. Det er imidlertid stor forskjell på hvilke matvarer sukkeret kommer fra – og hvilke andre næringsstoffer du finner der. 

Glukose trenger ikke komme fra vanlig hvitt sukker (sukrose). Helst bør det komme fra andre mer næringsrike matvarer. 

Karbohydrater og sukker

Karbohydrater deles inn i de tre undergruppene: stivelse, sukker og kostfiber. Glukose finnes i ulike sukkervarianter og i matvarer med stivelse. Stivelse er den hvite kjernen i korn, ris, poteter og mais som inneholder lange kjeder og forgreininger med glukose. Disse kjedene spaltes eller klippes opp til enkle glukose-molekyler ved hjelp av enzymer i kroppen. 

Sukkeret finnes både naturlig eller tilsatt i matvarer. Den beste måten å få i seg sukker er i naturlig form. Naturlig sukker finnes i matvarene som er søte fra naturens side, slik som i frukt, bær (fruktsukker) og melk (melkesukker). Det positive med disse matvarene er at de samtidig gir oss mange verdifulle vitaminer, antioksidanter og andre næringsstoffer. 

Melk og yoghurt har også et naturlig innhold av sukker (melkesukker) og mange næringsstoffer kroppen trenger. Nettopp derfor anbefaler Helsedirektoratet at meieriprodukter inngår som en naturlig del av kostholdet.

Matvarer som er tilsatt mye sukker, slik som brus, godteri og kaker, inneholder ingen essensielle næringsstoffer eller byggesteiner – derfor betegnes disse ofte som «tomme kalorier».  

Næringsrik selv med sukker

Enkelte meieriprodukter er som kjent tilsatt noe sukker. Til tross for dette vil de likevel inneholde en mengde verdifulle næringsstoffer. For å begrense mengden tilsatt sukker så mye som mulig, vil det være fordelaktig for de fleste av oss å velge de melkeproduktene eller yoghurtvariantene med minst mulig tilsatt sukker. 

Q-meieriene har lenge vært opptatt av å kunne bidra til helsefremming i befolkningen, og tilbyr derfor en rekke produkter med mindre eller uten tilsatt sukker, slik som for eksempel Frokostyoghurt og Skyr® uten tilsatt sukker. 

Husk: sukker er ikke gift,- det er mengden du spiser som avgjør hvor uheldig det er for deg. 

Hvor mye tilsatt sukker er ok? 

For å begrense mengden tilsatt sukker og gi plass til andre næringsrike matvarer, er anbefalingene fra Helsedirektoratet klare: 

- maks 10 % av den energien vi spiser bør være fra tilsatt sukker

Utfordringen med tilsatt sukker, er at det fort blir mer enn 10 % sukker om man velger flere sukkerprodukter i løpet av en dag.  

Eksempel: 
Spiser man 2000 kilokalorier om dagen, bør maks 200 kilokalorier komme fra tilsatt sukker. Omregnet gir dette 50 gram sukker (sukrose) om dagen. 

50 gram tilsatt sukker er den mengden som finnes i: 

  • 25 sukkerbiter
  • ½ liter sukkerholdig brus
  • Ca. 100 gram melkesjokolade
  • 90-100 gram smågodt (uten sjokolade)
  • 5-6 stk. begre med vanlige fruktyoghurter (med 6-8 % tilsatt sukker) 
  • 125 gram syltetøy (med 40 % tilsatt sukker)

 

Hvordan finne ut hva maten inneholder? 

Ønsker du å finne ut hva maten du spiser inneholder? Ta en titt på listen over ingredienser og på næringsinnholdet. Det kan synes litt uoversiktlig med det samme, men egentlig er det veldig enkelt. 

Ingredienser: ingredienslisten oppgir absolutt alle ingredienser som finnes i matvaren i fallende rekkefølge. Det betyr at den ingrediensen det finnes mest av står først og helt til slutt står den det er minst av. I noen lister er det også oppført hvor mye tilsatt sukker som eventuelt finnes i varen. 

Næringsinnholdet: oppgir innholdet av fett, karbohydrater og protein. Verdiene er ofte lagt inn i en tabell. Mengdene av de ulike næringsstoffene er oppgitt per 100 gram vare, eventuelt per porsjon. 

I tabellen vil du også kunne finne mer detaljerte opplysninger om fettyper og sukkerarter. Sukkerarter står som et underpunkt til karbohydrater, og er en fellesbetegnelse for alt sukker som finnes i matvaren, både det som finnes naturlig i varen og det som eventuelt er tilsatt som hvitt sukker. 

[[ RichText template tag ngremotemedia is not configured ]]

Eksakt mengde

Vil du vite eksakt hvor mye du får i deg av sukkerarter, protein eller andre energigivende næringsstoffer fra en matvare må du først vite størrelsen på porsjonen eller mengdene du spiser.

Slik beregner du den eksakte mengden sukkerarter: 

Næringsinnhold (eks sukkerarter) x din porsjon (gram) = mengde sukkerarter i din porsjon
                   100 

 

Disse matvarene tilfører mest sukker:

Til tross for stadig nedgang i sukkerforbruket er det fortsatt høyere enn anbefalt. Fra år 2000 er det gjennomsnittlige sukkerforbruket gått ned fra 43 til 26 kg per person per år. Dette er veldig bra, men til tross for dette var den registrerte mengden tilsatt sukker i 2018 fremdeles over 10 %, nærmere bestemt 12 energiprosent. (Kilde: Utvikling av norsk kosthold, Helsedirektoratet 2019). 
Lurer du på hvor alt dette sukkeret egentlig kommer fra? Nedenfor finner du de tre matvaregruppene i kosten som tilfører mest tilsatt sukker. 

 

Matvarene som tilfører oss mest tilsatt sukker: 

  • Søtsaker (sukker, honning, sirup, søtpålegg, sjokolade og godteri)
  • Sukkerholdige drikker (brus, saft m.m.)
  • Kaker (bakervarer)

Vi tenker gjerne at alt dette søte og gode ikke blir så ofte eller mye, og dermed ikke kan bety så mye i den store sammenhengen. Men tallene viser noe helt annet. Det er ikke vanlig mat som sprenger grensene for tilsatt sukker i kosten vår, men de velkjente søtsakene: brus, kaker og søtsaker. 

 

Ragnhild Lekven Fimreite, Januar 2019