Søtsmak er vår første og sterkeste smakspreferanse og er tilstede helt fra spedbarnsalder. Dette handler i første rekke om næringsvett og overlevelse.   

Kanskje ikke så rart når sukker, eller glukose, er hjernens førstevalg av energi og vanligvis eneste energikilde. Resten av kroppen foretrekker også sukker så lenge det er nok, men endrer raskt til å forbrenne fett når sukkernivået i blod og sukkerlagre (glykogen) minker. Hjernen blir imidlertid alltid prioritert – selv når det er lite sukker tilgjengelig. 

Visste du forresten at sukkervann også blir brukt som smertelindring/trøst hos spebarn som skal ta blodprøver?

Hvor mye sukker er ok?
Helsemyndighetene anbefaler at tilsatt sukker ikke utgjør mer enn 10 % av den totale energimengden vi spiser og drikker til daglig. Denne maksgrensen gjelder for alt sukker som er tilsatt under tilbereding,- og ikke for de sukkerartene som finnes naturlig i mat og drikke. 

Men, hvor mye er  egentlig 10 % tilsatt sukker i praksis?
For en voksen person som spiser 2000 kilokalorier om dagen, tilsvarer dette tilnærmet 50 gram tilsatt sukker. Til sammenligning er dette sukkermengden som finnes i en halv liter sukkerholdig brus! 
Utfordringen med tilsatt sukker, er altså mengdene og at man raskt sprenger sukkergrensen om man ikke er bevisst hvilke matvarer man velger.  

De største sukkerkildene

Brus og godteri er de varene som bidrar aller mest med sukker i kostholdet vårt. At sukkerinntaket likevel har gått betydelig ned de siste ti årene, er mye takket være stor fokus på sukkerreduksjon hos flere matprodusenter, inklusiv Q-meieriene. 
Med fortsatt høyt forbruk av søtsakene, er sukkerinntaket likevel i overkant, med tilnærmet 28 kg per innbygger i året. Dette viser siste tilgjengelige tall fra rapporten «Utvikling i Norsk kosthold 2017», Helsedirektoratet. 

Sukker vs karbohydrater

Karbohydrat er den viktigste energikilden for størstedelen av jordas befolkning. I Norge anbefales det at karbohydratinntaket skal være ca halvparten av energien man spiser per dag. 

Noen setter likhetstegn mellom sukker og karbohydrater. Det er ikke feil, men likevel er  karbohydrater mye mer enn det. 

Karbohydrater er en samlebetegnelse for sukkerarter, stivelse og fiber. Det kan være greit å kjenne til hovedforskjellene.  
Sukkerarter: er glukose, fruktose og galaktose, som kan forekomme alene eller bundet sammen med hverande to og to til disakkarider (sukrose, maltose og laktose). Sukkerarter finnes naturlig i frukt, bær, melk, honning og i små mengder i noen grønnsaker. Sukrose er vanlig hvitt sukker- strøsukker, mens laktose er melkesukker.

Stivelse: er glukosemolekyler bundet sammen i lange kjeder. Stivelse finnes innenfor skallet i alle typer kornvarer, samt i brød, ris, poteter og pasta. Stivelse brytes ned til glukosemolekyler i kroppen. 

Fiber: er komponentene som gir tyggemotstand i korn (skall), frukt, bær og grønnsaker passerer mer eller mindre ufordøyde gjennom tarmen. Noen av fordelene med fiber er at det begrenser blodsukkerstigningen, binder og frakter kolesterol ut av kroppen og bedrer fordøyelsen.

Hvordan finne sukkerinnholdet

Det kan være vanskelig å lese ut ifra næringsinnholdet på en yoghurt hvor mye sukker som er tilsatt i form av hvitt sukker. Vi vil gjøre det lettere for deg å se hvor mye hvitt sukker som er tilsatt i produktet. Derfor skriver vi i ingredienslisten hvor mange prosent hvitt sukker den inneholder. På Frokostyoghurt Vanilje ser ingredienslisten sånn ut: «Melk (3 % fett), 4 % sukker…» Det betyr at yoghurten inneholder 4 g hvitt sukker per 100 g. 

Verdien for hvorav sukkerarter som står i næringsinnholdet er en fellesbetegnelse for alt sukkeret som er i yoghurten. Både sukkeret som kommer naturlig fra melken, frukt, bær og sukkeret som er tilsatt i form av hvitt sukker. Så om man vil vite hvor mye hvitt sukker som er tilsatt må mån lese på ingredienslisten over hvor mange % sukker yoghurten inneholder.