Er du en av dem som trekker det korteste strået i juleneket og må dra på deg nissekostymet? Da foretrekker du mest sannsynlig ekte og naturlig helmelk i julegrøten.

I en rykende fersk undersøkelse gjort av Opinion svarer hele 5 av 7 nisser at de foretrekker ekte og naturlig helmelk når de spiser julegrøt.

Smørkrisen endret på fettet

Å sette ut grøt til nissen på julaften har lange tradisjoner i Norge. De senere årene har det også blitt vanlig å sette ut melk og kaker - muligens påvirket av amerikanske julefilmer. Men mener de norske nissene at «melk er melk» uansett?

Etter «smørkrisen» i 2010 oppdaget norske forbrukere at fettet i helmelken ble redusert for å kunne produsere mer smør. Q-Meieriene valgte å holde på fettet og fronter sin helmelk som ekte og naturlig.

- All helmelk er nemlig ikke hel, og stadig flere forbruker ser etter den ekte og naturlige helmelken. I Q Helmelk bevarer vi kumelkens bestanddeler gjennom årstidene, uten at vi skummer fløten av den,  sier produktsjef for melk i Q-Meieriene Pål Rasmussen.

I tilbakemeldingene fra forbrukerne sier mange at de foretrekker magre produkter halve uken og produkter med naturlig fettinnhold resten av uken – gjerne i helgen og som undersøkelsen viser i høytidene.

-Som regel leter vi i Q-Meieriene etter nye og bedre måter å gjøre ting på, men i dette tilfellet var det det originale som ble det unike, sier Rasmussen.

Et mannsdominert yrke

At en i familien kler seg ut som nisse på julaften er veldig vanlig rundt i de tusen hjem. Hele 35% av Norges befolkning oppgir at de enten har vært julenisse på julaften eller planlegger å være det i år. Og holder du til på Østlandet eller Sørlandet er det større sjanse for at nissen kommer på besøk enn i resten av landet, ifølge tallene fra Opinion.

På likestillingsfronten er det fortsatt en del nissearbeid som gjenstår: Dobbelt så mange menn (46%) som kvinner (24%) har nemlig vært, eller planlegger å være julenisse på julaften.

At produkter med ekte og naturlig fett er i vinden ser også meieriet i salgstallene for fløte. Fløtesalget skyter nemlig til værs i desember og er nå sammen med mai den største «fløtemåneden». Faktisk tappet vi i Q-Meieriene 40.000 flere kartonger i desember i år enn i fjor.

Bilder til saken: