Torsdag 28. mars avholdt Q-Meieriene sin første Matredderdag på Vulkan Arena i Oslo.  

Matredderdagen var spekket med spennende foredragsholdere, deilig overskuddsmat fra KompassMat (vinner av Matredderprisen i desember), musikk og underholdning. 

Q-sjefen, Bent Myrdal, og administrerende direktør i Kavli, Kristine Aasheim, rotet gjennom to poser med matavfall fra ROAF (Romerike Avfallsforedling). I avfallet fant de fullt spisbare produkter som Q Frokostyoghurt, melk, pizza og mer som kun var kastet pga datoskrekk.

Q Frokostyoghurten som ble funnet ble brukt til å lage smoothie og et par tøffe matreddere meldte seg frivillige til å smake.

Dette bordet var dekket med like mye spisbar mat som en gjennomsnittlig forbruker i Norge kaster hvert år – hele 42 kg. Trist, men dessverre sant!

Aina Stensgård fra Østfoldforskning la frem oversikt over hvor mye mat vi kaster og hvilke trender som skiller seg ut i sitt foredrag om matsvinn i Norge.

Vi fikk en innføring i hvordan en kan begrense sitt matsvinn fra den internasjonalt anerkjente matredderen, Selina Juul (kjent fra bl.a. The Huffington Post, CNN og BBC).

Språkforsker, forfatter og professor, Helene Uri, har tidligere hatt en høne å plukke med Q-Meieriene og våre språkblemmer som har oppstått i ny og ne. Denne gangen var hun dog ikke her for å pirke på oss. Helene Uri foreleste nemlig om ordenes makt og hvordan ord i noen tilfeller kan brukes til å påvirke handling. Visste du forresten at ordet matredder ble oppført i den norske ordboken i 2018?

Mellom slagene ble de oppmøtte servert musikkinnslag fra Adam Ezzari og Need Music. Stemningen var mildt sagt god og taket løftet seg minst et par hakk! 

Anders og Sherry fra KompassMat var også innom scenen for å fortelle om hvordan de arbeider både bærekraftig med tanke på miljø og matsvinn, samtidig som de bidrar til å skape arbeidsplasser for unge som har falt litt utenfor.

Matredder og Q-forbruker, Mette Nygård Havre gjorde comeback fra Forbrukerdagen 2018 med sønnen Oskar. De ga tips til hvordan man enkelt kunne gjøre en forskjell hjemme, og slo et slag for de single bananene!

Hver måned deler Q-Meieriene ut Matredderprisen til en person, bedrift eller organisasjon som gjør en ekstra innsats i kampen mot matsvinn. Kveldens store høydepunkt var derfor øyeblikket da alle de nominerte til prisen «Årets Matredder» ble samlet på scenen. 

Denne gangen var det Kidsa Løvåsbakken fra Bergen som stakk av med seieren og 50.000 kr for deres flott innsats​ og opplæring av en ny generasjon matreddere! Vi gratulerer!

Se vår bildekarusell fra Matredderdagen her:

Bilder til saken: