Tidligere i år lanserte Q-Meieriene gresk yoghurt for første gang. Tre friske smaker i duobeger der man blander inn syltetøy i yoghurten selv. Nå får du også gresk yoghurt på pose. Perfekt for matlaging og for de som ønsker å blande inn bær eller müsli.

Hvordan lager man egentlig gresk yoghurt? Vi i Q gjør det etter original gresk metode med frisk norsk melk fra våre Quuer.

Den fineste norske melk og original gresk metode

Men først; hvorfor kaller vi det gresk yoghurt, Bent?

- Det er mange produkter som er opprinnelsesmerket. For eksempel kan man kjøpe italiensk pizza, meksikansk gryte og russisk salat. Vi ser på gresk yoghurt som en betegnelse på en filtrert yoghurt. Vår greske yoghurt er laget på tre liter norsk Q-melk på gresk metode. På emballasjen har vi skrevet: Laget av norsk melk på original gresk metode, sier Q-sjefen Bent Myrdahl samtidig som han ber forbrukerne fortelle om de synes at dette er tydelig nok. 

Men tilbake til hvordan vi lager gresk yoghurt. Det begynner med melk. Johan Heggland, produktutvikler på Q Jæren forklarer:

-For å lage vår greske yoghurt bruker vi den fineste norske melk. Som all annen Q-melk sjekker vi melken nøye, analyserer og tester. Er den så god som vi krever at deilig Q-melk skal være så får melken et godkjenningssertifikat og kan pumpes inn på meieriet, sier Johan.

Av denne friske og ferske melken lager vi alle de ulike melkevariantene vi produserer. Noe av lettmelken går så til maskinen hvor vi produserer gresk yoghurt-avdelingen. Melken blir høypasteurisert ved over 90 grader og homogenisert.

Laktoseredusert gresk yoghurt

Noe som kanskje ikke alle har fått med seg er at Q Gresk yoghurt er laktoseredusert.

-Når vi laktosereduserer blir yoghurten litt søtere og vi kan fjerne enda mer tilsatt sukker uten å gå på bekostning av smaken. Derfor har Q Gresk yoghurt det laveste innholdet av tilsatt sukker på markedet, sier han stolt.

Etter at Johan og kollegaene har laktoseredusert melken tilsettes yoghurtmelkesyrebakteriekultur (prøv å si det ordet fort ti ganger) som fermenterer, eller syrner om du vil, melken til yoghurt. Det er da yoghurten blir til.

-Det som er ekstra Qult er at vi ikke bare har tatt første og beste yoghurtkultur, sier Heggland. Faktisk bruker Q en unik yoghurtkultur som inneholder melkesyrebakterier som vi har funnet i gresk yoghurt på Kreta.

-Hadde du tatt turen innom meieriet vårt på Jæren ville du sett at min greske kollega Athanasios Xynos (prøv å si det fort ti ganger) smiler fra øre til øre hver gang han spiser Q Gresk yoghurt, sier Heggland med et smil. Under ser du bilde av Athanasios under åpningen av vårt "jærske yoghurtmeieri".

Filtreres på gresk måte

Når melken har syrnet ferdig og blitt tykk rører vi den godt opp før vi kjører den på filter. Filteret fungerer som et STORT kjøkkenklede som holder igjen yoghurten, mens væsken (kalles permeat for spesielt interesserte) renner ut.

På denne måten får du den beste greske yoghurten med den gode tykke konsistensen laget på den originale greske metoden. Vi trenger ikke å jukse med pulver slik noen produsenter av gresk yoghurt gjør.

Etter filtreringen kjøler vi ned yoghurten og pumper den over på en tank der den står før den blir fylt på beger eller pose.  Når produktet har blitt kaldt så er produktet klar for å sendes ut til butikker over hele landet.

Så enkelt lager man altså en smaksvinner som er best i test!

Bilder til saken: