DEL 1 - Planlegg undervisningen

Denne delen er både for deg som er lærer og for elevene. Det første du må gjøre for å planlegge matredder-undervisningen, er å finne ut hvilke råvarer dere har på skolen og hvilke du må få tak i. Husk at mange dagligvarebutikker gjerne gir dere overskuddsvarer.  Vi har laget en liste over råvarer som er lure å ha. Dette for å gjøre planleggingen enklere for deg. Vi har også laget restemat-oppskrifter som kan brukes som inspirasjon. 

  • Start med å finne ut hvilke rester/mat/råvarer dere har på skolen fra før.
  • Skaff overskuddsmat fra nærbutikken. Se tips til hvordan her.
  • La elevene få tilgang til oppskriftene slik at de kan begynne å forberede seg til økten. 

Her finner du forslag til matredderoppskrifter.

Oppskrifter

Her finner du våre matredder oppskrifter

Gå til oppskrifter

Råvareliste

Liste over ingredienser til kjøkkengruppen.

Her finner du råvareliste

Nærbutikk

Slik kontakter du nærbutikken.

Gå til info

Matredderkonkurranse

 «Bli en Matredder», og vinn flotte premier!

Meld dere på her

Del 2 - Kursmateriale for elever

Denne delen er både for deg som er lærer og for elevene. Vis dem foredraget med matredder Mette Nygård Havre, og videoen med kokken Tore Jacobsen, før dere går i gang med å lage mat. Her kommer det masse nyttig fakta om matsvinn, men også gode tips og ideer og inspirasjon til å gjøre matredding gøy. 

DEL 3 - Lag mat

Denne delen er tips til hva du som lærer kan gjøre etter at dere har sett foredraget med Mette Nygård Havre og videoen med Tore Jacobsen. Vi gir deg en liste med tips til hvordan du kan gå frem med matlagingen:

1. Plasser alle råvarer på kjøkkenbenken. Kom med forslag/vis/fortell elevene hvordan dette kan reddes.

2. Del elevene inn i grupper på 4, og sett i gang med en kokkekamp. Hvem lager den beste matredderretten? Her er alle hjelpemidler lov. Kokebøker, instagram, inspirasjonsoppskrifter osv.

3. Gruppene lager 2 ulike retter hver. Enten forrett og middag, eller middag og dessert. Det avhenger at maten dere har til rådighet.

4. Elevene presenterer rettene sine på slutten av økten. Disse tas bilde av og lastes opp på Q sine nettsider. Da er dere med i den store Matredderkonkurransen for 9. trinn. 

5. Så skal maten spises! Det er viktigste punkt etter å ha laget maten.

Meld dere på matredderkonkurransen her, og få inspirasjon til hvordan andre elever har løst oppgaven her.

 

 

DEL 4 - Verktøykasse

Noen elever er veldig raske på kjøkkenet, mens andre trenger litt mer tid. Her har du som lærer en verktøykasse med oppgaver til de elevene som enten er raske på kjøkkenet eller som ønsker å utforske litt mer.

I verktøykassen finner du også hjemmeoppgaver som kan gis i lekse til elevene. Disse har vi testet ut på mange elever og tilbakemeldingene er at dette er lærerike og gøye oppgaver!

Test dine matredderkunnskaper

Hjemmeoppgaver i mat og helse

Her er flere verktøy som kan hjelpe deg i gang. 

 

Se, lukt og smak

Informasjon om datomerking.

Les mer her

Matvarer

Dette kan du lage av matvarene dine.

Gå her for inspirasjon

Oppbevaring

Hva er riktig oppbevaring av mat?

Få tips her!

Undervisning

Undervisningsmateriale for lærer og elev.

Gå til undervisning

Oppskrifter

Her finner du våre matredder oppskrifter.

Her finner du oppskrifter

Konkurranse

Her finner du våre konkurranser.

Delta her

Kontakt oss

Her finner du kontakt og informasjon om oss.

Kontakt oss