Kalium er et sentralt mineral som blant annet finnes i melk. Kalium, også kalt ion eller elektrolytt, finnes det mye av i kroppen.

Hovedmengden finnes inne i cellene, nærmere bestemt i cellevæsken. Noe av hovedfunksjonen til kalium er å regulere væskebalansen. I tillegg er kaliumnivåene viktig for overføring av nerveimpulser i for eksempel hjerte og muskler, samt for et normalt blodtrykk.

Kaliumkilder:

Kalium finnes i de fleste matvarer, særlig frukt og grønnsaker. Banan, potet, og tomat regnes som gode kilder. Også melk og de fleste kjøttvarer har et bra kaliuminnhold. 
Visste du at: Det er sjelden vi får i oss for lite kalium gjennom kosten. En eventuell kaliumangel skyldes som regel andre sykdommer eller tilstander i kroppen som for eksempel vedvarende oppkast/diaré, anoreksi, vanndrivende medikamenter eller hormonforstyrrelser (aldosteron/renin). 

Enkelte personer med nyresykdom, som skiller ut for lite kalium fra kroppen, må noen ganger spise kaliumredusert kost – altså et kosthold med mindre kalium.

 
Ragnhild Lekven Fimreite, januar 2019.