Oppsummering fra dagen
Q-Matredderdagen er en time fullpakket med inspirerende matreddere, engasjerte gjester og lærerike samtaler. Vi tar kampen mot matsvinn sammen med dere, slik at vi kommer et steg nærmere målet om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030.
Christine Dancke ønsker hjertelig velkommen til Q-Matredderdagen 2021. Hun leder oss gjennom sendingen og lære masse om matredding!
Skaperen av ordet "Matredder" Mette Nygård Havre ankommer studio. Her får vi 3 gode råd til hvordan man redder maten:
1) Man må bli flink til å spise opp maten man handler inn.
2) Bruk sansene se, lukte og smake.
3) Motiver de rundt deg til å bli matreddere.
Mette har gått gjennom kjøleskapet til Christine Dancke. Har hun datoskrekk?
I kjøleskapet har hun blant annet en litt vassen purre, en Skyr® og en Q-melk over best før-dato, en halv pose med ruccola og noen godt bløte gulrøtter. Mette viser oss en triks som vekker til live grønnsaker. Gulrøttene legges i et vannbad over natten og løkrøttene legges i et glass vann i vinduskarmen.
I kjøkkenkroken til Matredderkokken Tore Jacobsen er det rigget til matlaging på direkten. Han har med seg posen til Christine Dancke og skal tilberede deilige retter av ingrediensene. Her skal det lages blant annet en potet- og purreløksuppe med vårløken som har vokst ut igjen fra vinduskarmen, det skal lages en pesto fra en halv pose ruccola og bananvafler med topping fra rester av meieriprodukter. Tore forteller oss at vi må tørre å se om maten er fin før den kastes.
Markedsdirektøren Øystein Skreien og direktøren for kvalitet, innovasjon og produktutvikling Annette Waage Jung er på plass i studio! De forteller oss at matredding er et stort fokus i Q-Meieriene for at de skal klare å bli klimapositiv i 2030. Datomerkingen "Best før, men ikke dårlig etter" som ble innført i 2017 var starten på en lang reise mot å kurere datostrekk hos forbrukere. Annette forteller at merkingen "Siste forbruksdag" skal man passe litt mer på.
Årets matredder 2021 skal kåres!
Hvert år kåres 6 vinnere av Q-Matredderprisen. Disse 6 blir nominert til Årets Matredder som skal kåres sendere i sendingen.
Markedssjef Pål Rasmussen fra Q-Meieriene er på plass i studio med et budskap om at Q-Meieriene alltid leter etter gode matreddere og at Q-Meieriene støtter kampen mot å redusere matsvinn. Tips om matreddere mottas med stor takk!
Tores matredderkjøkken
Christine Dancke tar en liten pause fra praten med matredderne for å se hvordan det går i kjøkkenkroken til Matredderkokken Tore. Her har Tore stått på og laget en alkoholfri Bloody Mary som dip til en frisket opp stangselleri fra vannbad.
Den vasne purren fra kjøleskapet til Christine har blitt til en potet- og purreløksuppe. Potetstappen kommer selvsagt fra Tores middag fra gårsdagen som han blendet sammen med purreløken. Ruccolaen har han laget til en pesto som han brukte til topping.
Til dessert har Tore laget vafler og erstattet sukkeret med brune bananer med naturlig søtsmak, og på toppen finner vi en miks av Drømmelett®-restene fra tacoen og Christine Dancke sin HaPå.
Tore kan fortelle at matredding ikke bare er viktig hjemme på kjøkkenet, men også i restaurantbransjen. Vi får se en film fra kjøkkenet til Asia Aker Brygge som gjør en god jobb mot matsvinn. Her har de overskuddsmat på menyen og maten som kastes blir veid og loggført som motivasjon til kokkene.
Kokkekamp i matredding
Før Q-Meieriene skal kåre Åretes Matredder får vi se et klipp fra tidligere på dagen hvor 3 skoleklasser fra 9. trinn konkurrerte i matredding. Fagerborg skole, Nordseter skole og Årås skule fikk i oppgave å samle overskuddsmat fra lokale butikker. Dette skulle diskes sammen til en 3-retters meny og vinneren ble stemt frem av skoleklasser over hele Norge. Nordseter skole stakk av med seieren og mottok en premie på 10.000 kroner.
Årets Matredder kåres
Pål og Mette er tilbake for å dele ut prisen for Årets matredder. Vi får et raskt tilbakeblikk på alle de nominerte før juryens bedømmelse leses opp:
Dina fra Åpent landskap påpeker at hun er nybakt mamma og blir veldig lett rørt, men hun tror hun hadde blitt det uansett. For henne betyr det mest at Q-Meieriene setter søkelys på berging av mat og eliminere datoskrekken hos folk. Hun synes også det er utrolig stas med anerkjennelsen til arbeidet de gjør.
Christine Dancke gratulerer så mye til Åpent Landskap og sier tusen takk til deg som så på. Hun håper du har blitt inspirert til å redusere matsvinnet og å øve på "best før, men ikke dårlig etter". Q-Matredderdagen er tilbake neste år og skal dele ut nye matredderpriser og selvfølgelig en Årets Matredder til neste år også.