1. Lag en rett av mat som allerede finnes i hjemmet, uten å måtte gå å handle. Gi elevene i oppgave
å sjekke fryser, kjøleskap, skuffer og skap, og finne rester å bruke opp. Et tips er å gi elevene en matvare eller matrett de kan ta utgangspunkt i, for eksempel «egg» eller «suppe». Elevenes oppgave blir da å være kreative rundt denne matvaren eller matretten, hvor målet er å bruke opp rester. Prosessen skal dokumenteres med bilder. Tilleggsoppgave: Skriv ned oppskriften de faktisk er med på å skape.

2. Gi elevene en utfordring der de skal planlegge en middagsmeny basert på mat som de har i frys og kjøleskap hjemme. Kan dette bli en treretters middag?

3. Gi elevene i hjemmeoppgave å skrive en tekst der de argumenterer for hvorfor det er viktig å ikke kaste mat. Utfordre dem til å reflektere over hva de selv kan gjøre for å kaste mindre mat og hva kan butikker, hoteller og restauranter gjøre for å kaste mindre mat? Hva kan vi gjøre på skolekjøkkenet for å unngå matsvinn?

4. Finn 5 matvarer i hjemmet og skriv om måter å bruke opp disse matvarene på. Lag så noe basert på en av dem.

5. Bruk en enkel oppskrift av for eksempel smoothie, lasagne eller spagetti og kjøttsaus. Kom med ideer til hvordan du kan inkludere rester i oppskriftene. Tilpass oppskriften deretter og lag en ny fremgangsmåte.

6. Gjennomfør en matredderbingo!