Mange skoler rundt om i landet har god erfaring med å kontakte sin nærbutikk og spørre dem om å få overskuddsmat fra butikken. 
Overskuddsmat vil si mat som ellers ville blitt kastet pga at den akkurat har passert best før-dato eller fordi frukten ser litt kjip ut. Dette er mat som er super å bruke i mat- og helsetimene. Elevene lærer at selv om maten ikke ser perfekt ut, så er den fortsatt god. De lærer også å bruke sansene sine. 

 

1.

Skaff dere oversikt over hva slags rester/mat/basisvarer dere har på skolen. Hva kan dere lage av dette? Bruk gjerne inspirasjonsoppskriftene våre som utgangspunkt.

2.

Lag en liste over råvarene som mangler og som må skaffes på butikken.

3.

Ring eller oppsøk nærbutikken deres. Fortell dem om prosjektet og spør om de har overskuddsmat dere kan få. Det er en fordel å gjøre dette i god tid, gjerne en uke i forveien. Med utgangspunkt i det dere ønsker å lage kan dere spørre om å få f. eks:
-    Brune bananer
-    Frukt og grønnsaker som er begynt å bli «småslitne»
-    Datovarer merket med best-før som: Melk og meieriprodukter, egg, tørrvarer
-    Tørt brød
-    Annet på ingredienslisten eller rester du tenker kan være relevant. Kanskje matvarer med «feil og mangler» i emballasjen, som derfor ikke skal selges lenger?

4.

Informer butikken om hvilken dato dere trenger overskuddsmaten. Frem til denne datoen kan butikken «holde av» overskuddsmat som kan være relevant. Det er mulig at butikken får overskuddsmat som må kastes samme dag som datoen går ut (matvarer merket med siste forbruksdag). Her kan det være lurt å ha en god dialog underveis, slik at dere evt. kan hente dette (gjerne i god tid, hvis butikken vet at det blir overskudd) og fryse ned til det skal brukes. Går datoen ut samme dag som dere fryser maten, er det viktig å spise maten opp samme dag som den tines.  

5.

@spisoppmaten har god erfaring med at skoler kontakter nærbutikken og spør om overskuddsmat. Dette er det flere og flere skoler, skolefritidsordninger og andre som gjør. På denne måten er vi også med og hjelper butikkene til å redusere sitt matsvinn. Butikkene pleier derfor å være positive når vi kontakter dem. Skulle du få nei fra en butikk, så ikke gi opp. Spør da en annen nærbutikk.