Hei, Q! Jeg har bra inntrykk av at dere lytter til forbrukerne, og har stor sans for det. Ikke minst engasjerer dere oss til å komme med ideer. :-) Her er min:

Jeg ønsker at Q går i bresjen for å få næringsdeklarasjoner som er bedre enn de vi har i dag. Mitt fremste ankepunkt mot de i dag er konseptet "hvorav sukkerarter". Selv hos Tine.no får jeg ikke noen presis forklaring på hva dette betyr – da tenker jeg på denne siden her:

https://www.tine.no/helse/sunt-kosthold/hva-betyr-hvorav-sukkerarter

Jeg har rett og slett kommet til at jeg ikke tør konkludere på hva konseptet faktisk betyr, selv om jeg har noen hypoteser. Jeg har også inntrykk av at "hvorav sukkerarter" dessuten er irrelevant – at det heller er interessant å vite hvor mye tilsatt sukker det er i matvaren. Jeg ønsker derfor at næringsdeklarasjonene skal fortsette å opplyse om mengden karbohydrater, men heller supplere dette med "hvorav tilsatte karbohydrater", "hvorav tilsatt sukker" eller lignende.

Det kan være at matvareprodusenter per i dag er lovbundet til å måtte oppgi "hvorav sukkerarter". I så fall er mitt ønske at Q begynner å merke med "hvorav tilsatte karbohydrater" på en tydelig måte, og at vi på sikt får endret lovgivningen, slik at "hvorav sukkerarter" kan droppes.

Det andre elementet i ideen min er å skille ut punktet energi på næringsdeklarasjonen. Ofte står energi i samme åndedrag som karbohydrater, fett, protein og mikronæringsstoffene. Kanskje er det et bidrag til at mange elever sitter med misoppfatningen at energi (eller måleenheten kalorier) er stoffer. (Her er det pedagogen i meg som snakker.) Jeg synes derfor punktet energi bør adskilles tydelig fra listen over næringsstoffer. Dette kan gjøres på mange måter. Jeg har full tro på at dere finner et godt design.

Lykke til! Hilsen David

Kommentarer til idéen

Hei David, og tusen takk for at du skriver til oss. Vi forstår at dette kan være forvirrende, men vi forholder oss til bestemmelser fra myndighetene. Oppsettet vi bruker er lovpålagt. Kanskje du kan ta det med til myndighetene? Uansett opplyser vi alltid om sukkermengde i våre produkter :) Vennlig hilsen Marte

- marte.folkedal.lie@kavli.no, 31. mar. 2020
Comment icon 1
DA
DavidTA