Hjerneslag er en av de vanligste årsakene til død, og den vanligste årsaken til alvorlig funksjonshemning i Norge. Hjerneinfarkt er den vanligste formen for hjerneslag, og skyldes blodpropp i et blodkar i hjernen. Det finnes effektiv behandling, intravenøs trombolyse, men behandlingen må gis innen 4,5 timer etter symptomdebut. Vi ser at mange pasienter kommer for sent til sykehuset slik at trombolysebehandling ikke kan gis. En viktig årsak til dette er manglende eller mangelfull kunnskap om hjerneslag i befolkningen.

70% av pasientene er over 70 år. De er ikke på Facebook eller twitter, men de drikker melk! Jeg ønsker at de vanligste hjerneslagsymptomene skal stå på melkekartongen. slik at pasienter og pårørende lettere vil forstå at det dreier seg om et hjerneslag, og kan ringe 113 for å få rask hjelp.

Ved et stort hjerneslag taper man 2 millioner hjerneceller per minutt - tiden er avgjørende betydning!!

Hilsen

Kashif Faiz

Spesialist i nevrologi, ph.d.,

avdelingssjef, avdeling for akuttmedisin,

Akershus universitetssykehsu

Kommentarer til idéen

Dette er en meget god ide som støttes! Melkekartongen vil egne seg godt for folkeopplysning! Hilsen Tommy Skar, generalsekretær i LHL Hjerneslag, som er interesseorganisasjonen for slagrammede og pårørende

- Tommy Skar, 13. jan. 2016
Rapporter innlegg

God idé. Vi er flere her på Q-kontoret som har opplevd dette i nær familie så vi er definitivt for. Vi tar det med i planleggingen for kartongene til neste år. Mye er allerede planlagt, men vi vurderer fortløpende nye prosjekter på kartongen!

- Mads Liabø, 9. okt. 2015
Rapporter innlegg
Comment icon 2
KF
Kashif Faiz