Stablekartonger.JPG

Jeg har i årevis tenkt på at melk bør selges i begere/kartonger som enkelt kan stables i hverandre, omtrent slik som pappkrus man kjøper i lange stabler, og slik plastølglass stables metervis. Altså ved at de er smalere i den ene enden og passer i hverandre. Da slipper man å brette, og man får komprimert avfallet noe bedre.

Dette åpner for flere muligheter når det gjelder størrelse og fasong på kartongene, og også utseendet, da man mer anstendig enn i dag kan drikke rett fra kartongen istedenfor via et glass.

Et viktig poeng her, er at det skal bli enklere å resirkulere melkekartonger, samtidig som Q-meieriene får flere muligheter til å servere melk og andre melkedrikker i flotte, nye kartonger egnet til å sette rett på bordet.

Det viktigste med ny fasong er å sikre at det blir mer praktisk, samtidig som det blir mer miljøvennlig eller like bra som i dag. Dersom kartongene/begrene formes med en litt smalere bunn enn topp, kan de lett kan strables oppi hverandre, uten at man trenger å brette. De store plastkorkene blir da heller ikke i veien som i dag når man bretter. Åpningen blir da bli på toppen av kartongen, istedenfor på siden, noe som åpner for flere muligheter for frakt fra meieri til butikk og for servering. Spesielt viktig er det at kartongene må kunne stables vekselsvis opp/ned (se figuren), for å effektivt frakte dem. Korken bør kunne settes på igjen, iallfall for større kartonger. Dere har allerede noen slike produkter med skrukork eller enklere kork med folie under.

Det er viktig at man sikrer et godt kompromiss mellom miljøutfordringene for emballasjen, svinn av melk og oppvasken. Det kan gjerne lages porsjonspakninger som kan settes rett på bordet og drikkes direkte fra dem istedenfor fra glass. De kan gjerne ha pene motiver utenpå; mer som pene glass og mindre som tradisjonelle melkekartonger. Det kan gjerne være store kartonger, som i dag (med en egnet helleåpning) eller i små porsjonspakninger som man kan drikke direkte fra uten å kompromisse med manerer og bordskikk. Dersom det skal lages flere typer porsjonspakninger, er det viktig å tenke på forholdet mellom emballasje og innhold, for å sikre best mulig resultat om miljø og svinn.

Kommentarer til idéen

Smart! :)

- Stefan Pettersen, 13. jan. 2016
Rapporter innlegg

Stilig! Veldig bra gjennomført idé :)

- mads, 3. jul. 2015
Rapporter innlegg
Comment icon 2
User avatar
Erik Brenna