En (muligens komplisert og for dyr) idè for å redusere melkesvinn:

Bytte ut datostempling med en indikator som kun viser om melken er bra eller dårlig. Da kan man i butikken være sikker på at melken man kjøper ikke er dårlig, og hver forbruker må så selv bruke se-lukt-smak hjemme for å vite når melken ikke lenger kan brukes. Siden folk kun ser at melken er bra, og ikke hvor lenge den er det vil det ikke være noe poeng i å bruke «lange armer» fordi man uansett ikke kan være sikker på at melken bak er noe nyere enn den foran. Dette vil også kunne gjøre det lettere for ansatte i butikk som kun får «god eller dårlig» å forholde seg til.

Indikatoren kan være en slags PH indikator. Her er det vel snakk om kjemi. Når «frisk» melk treffer indikatoren er den en farge, når melka går over en viss grad på surhetsskalaen endrer fargen seg og melken regnes dårlig. Eventuelt ingen farge så lenge melken er fin, og farge (feks rød) når melken er blitt sur og dårlig. En tynn måle stripe legges inn i kartongen (litt samme praksis som vinduene på de nåværende kartongene) og går fra bunnen av kartongen til toppen for å få en jevn måling av melka. Der stripen ender (kanskje der datostemplingen er i dag?) vises resultatet som blir målt i kartongen. Siden det er på toppen er det lett synlig.

Som oss mennesker eldres melk forskjellig. To kartonger med melk produsert på samme sted til samme tid har ikke nødvendigvis lik holdbarhetsdato. Det er på tide at vi slutter å sette melken «i bås». La den snakke for seg selv:D

Kommentarer til idéen

Fin, men kanskje noe dyr?

- Elin Holmboe Breien Stranger, 21. nov. 2019
Rapporter innlegg
Comment icon 1
IL
Idaml