Matsvinn og klessvinn

Kanskje jeg har misforstått formatet på denne idebanken, men jeg så på melkekartongen at dere etterlyste ideer for å redusere matsvinn, og da begynte hjernen å spinne og kom på en del ideer. Det er ulike grunner til at folk kaster mat, så jeg presenterer noen forskjellige ideer, som er tilpasset de ulike scenariene.

Første tilfelle er de som gjerne spiser rester, men som setter restene i ulike bokser i kjøleskapet og så ikke får spist dem før blir de for gamle til at de kan spises. Det hadde vært supert om man i matbutikkene kunne få gratis en liten tavle med magneter som kunne henges på kjøleskapet, med en sånn penn hvor du kan skrive rett på tavla og viske det ut. Eller så kan man kjøpe det. Når man setter inn rester skriver man hva det er på tavla og dato, og så blir man minnet om restene hver gang man går til kjøleskapet. Da får man påminnelsen når det trengs og så kan man tenke at det passer å lage en middag hvor man for eksempel kan få brukt noen potet-rester, eller at noe kunne vært godt til kvelds eller neste dags lunsj.

I tillegg til tavla, kan det være fint å ha restematen i gjennomsiktige bokser, og i en egen reste-hylle i kjøleskapet. Ideelt sett skulle det finnes noen miljøvennlige gjennomsiktige bokser til matrester, hvor man kan skrive på tidspunkt maten ble lagt i boksen, og som man gjerne kunne få gratis i matbutikker. Ellers får man kjøpe dem. De kommer jeg tilbake til.

Andre tilfelle er at man har en del rester, som man helst ikke vil kaste, men heller ikke har lyst på. Her ville det vært fint med en matsvinn-app (og jeg skal snart skrive om mye mer den appen kan brukes til) som hadde en funksjon der du tastet inn hva du hadde for rester, og så poppet det opp forslag. Altså, skriv inn «brødskalker», og så kommer oppskrifter på ostesmørbrød, arme riddere, krutonger, breading til kyllingnuggets, påminnelse om at det finnes brødrister, tips om hvordan tørt brød kan gjøres ferskt ved å varme det i fuktig håndkle, osv.

Tredje tilfelle er at man har matrester som man føler er for gode til å kaste, men som man heller ikke kommer til å spise selv (for det er for mye kake, eller man skal reise bort, eller whatever). Det hadde da vært fint om man enkelt i matsvinnappen kunne trykke på en knapp, og så ville det komme opp i appen at en person på dette geografiske området har disse og disse matrestene. De som har registert i appen at de er interessert i å få beskjed om slikt, får da beskjed om at nå er det middagsrester, kakerester, eller andre rester på denne location. Førstemann til mølla trykker på knappen, og da forsvinner tilbudet for andre, slik at den som trykket kan avtale henting. En typisk henteavtale kan da være at man setter maten utenfor døra i de gratis gjennomsiktige resteboksene på et bestemt tidspunkt, og så blir de hentet uten at man trenger å treffes (siden det kan være litt stigmatiserende for noen som gjerne vil hente rester, men som helst ikke vil stå og måtte takke for det eller småprate).

En annen variant som er litt mer krevende er om det kunne settes ut kjøleskap til rester på steder i byer hvor det er en del hjemløse eller andre som trenger mat. Matsvinn-appen kunne sagt hvor nærmeste slikt kjøleskap er, og ideelt sett var det også et kamera der som filmet kontinuerlig til appen som kunne vise om kjøleskapet var overfylt eller ikke. Kanskje noen firmaer kunne sponse slike kjøleskap mot å ha reklame utenpå, for jo mer penger som her er involvert, jo bedre kunne tilbudet vært: større kjøleskap, flere kjøleskap, det kunne vært en mikroovn der også, og hvis det virkelig var mye penger involvert, kunne noen kjørt rundt og hentet rester som de satt i disse kjøleskapene. Det kunne jo også vært vanlige skap og ikke bare kjøleskap, hvis noen har bakst til overs, eller andre matvarer som ikke trenger å stå kaldt. Noen måtte hatt et ryddetilsyn til slike, men i storbyene ville det sikkert vært folk som hadde gitt og folk som hadde hatt glede av å få.

Det finnes allerede en app som handler om å hente restemat på bensinstasjoner osv, så det ville jo vært fint å samkjøre toogoodtogo og andre relevante apper.

Til slutt slenger jeg på en ide for å redusere klessvinn også. For min del er det i hvert fall slik at jeg kaster mange bukser pga hull i skrittet, mens de godt kunne vært brukt fem ganger lengre om ikke det hadde gått hull, og så klarer jeg ikke lappe det. De som selger har ikke motivasjon for å styrke buksene med ekstra stoff i skrittet, for de vil heller at vi skal kjøpe nye. Men noen andre kunne jo solgt innleggslapper til skrittet i (dongeri)bukser med ulike farger, og tekstillim på, med et beskyttelsesark. Trekk av arket, og lim innleggslappen inn i skrittet på buksa, og så varer den fem ganger lengre. Samme triks kunne kanskje vært brukt på skrittet i boksershorts og til hæler på sokker også.

Comment icon 0
AS
Atle.O.Sovik@mf.no