Siråk er en form for ostekake på 30 - 80 gram og oftest med omtrent samme form som snickers-sjokolade. I Hviterussland finnes den i kjøledisken i bortimot alle butikker som har kjøledisk, har en holdbarhet på 7-12 dager og koster omtrent to kroner. Hovedingrediens er tvårag, en litt annen form for cottage cheese enn det som er vanlig i Norge.

Siråk finnes med veldig mange ulike smaker (f.eks. sitron, ananas- eller karamellsmak, tilsatt hasselnøtt eller til og med en hel sviske!), omtrent 80% er sjokoladetrukket. Å beskrive Siråk for uinnvidde, er omtrent like lett som å beskrive iskrem for de som aldri har smakt det, selv om man kan kjenne likheten med ostekake. Tror de fleste vil like Siråk fra første gang man smaker det (i motsetning til matvarer som man må smake flere ganger for å like).

Siråk er mindre fetende og ikke like usunt som det aller meste av godsaker (ihvertfall sunnere enn sjokolade eller is), men man bør selvsagt ikke spise ubegrensede mengder. I Norge har jeg sett Siråk i én russisk innvandrerbutikk, men da kun i frysedisk. Siråk fra kjøledisk smaker vanligvis kjempegodt, frossenvarianten smaker dessverre ikke godt i det hele tatt.

Kommentarer til idéen

Spennende! Vi har sett nærmere på dette og hvis vi først skulle laget ostekake så ville vi nok basert den på noe litt mer allment og heller utvidet med dette senere. Dessverre avslår vi i denne omgang.

- Mads Liabø, 14. jan. 2016
Rapporter innlegg
Comment icon 1
ST
Svein Erling Tysvær