Chocolate_milk.JPG

Tine sin serie med laktoseredusert lett-/skummetmelk med sjokolade gjør det tilsynelatende bra, smaker godt og har en grei næringsprofil, men det kan gjøres bedre. Bytt ut lett-/skummetmelk med helmelk, da gjerne økologisk/gressforet for mer omega-3 og jod, fjern unødvendige stabilisatorer/fortykningsmidler/konserveringsmidler som karragenan og potetstivelse, reduser eller fjern laktosen (mindre viktig hvis problematisk), og la det fortsatt være uten noe søtning (hverken sukker eller kunstig). Tilby gjerne smaksvarianter som mørk sjokolade og kaffe + sjokolade.

"Men er ikke helmelk mer usunt grunnet mer mettet fett og dermed mer LDL-kolesterol?" spør dere kanskje. Nei, hverken mettet fett eller LDL-kolesterol er så ille som man tidligere trodde. Mettet fett er livsviktig og sunt, så lenge man ikke overdriver inntaket. LDL-kolesterol er ikke nødvendigvis ille, på samme måte som HDL-kolesterol ikke nødvendigvis er bra; det kommer nemlig an på underklassen, som det er mange av for begge typer. På den andre siden kan man samtidig nevne helmelkens fordeler som bedre smak uten tilsetninger (som ofte brukes når fett fjernes), og at den er bedre egnet til oppvarming. Til syvende og sist er det uansett forbrukeren som bør få styre sitt eget næringsinntak, og det beste dere kan gjøre er å fraråde overdreven inntak. Selv om dette kan betegnes som sunn drikke, kan det fort bli fetende og usunt i større mengder.

Smaker: Sjokolade, mørk sjokolade, kaffe + sjokolade

Fordeler: Sunnere og mer smakfullt fett i stedet for tilsetningsstoffer og søtning, evt. lite/ingen laktose, og evt. høyere innhold av omega-3 og jod hvis økologisk/gressforet.

Kilder:

- "Bramat tester sjokolademelk" (https://bramat.no/forsiden/tester/3508-bramat-tester-sjokolademelk-2021)

- "Bedre fett i økologisk melk" (https://forskning.no/mat-og-helse-forebyggende-helse-landbruk/bedre-fett-i-okologisk-melk/590968)

- "– Mettet fett tetter ikke blodårene" (https://forskning.no/mat-og-helse-sykdommer-hjertet/mettet-fett-tetter-ikke-blodarene/350628)

- "Velg riktig fett" (https://bramat.no/kosthold/naeringsstoffer/122-velg-rett-fett)

- "Not All LDL Is the Same: Current Cholesterol Guidelines Are ‘Dangerously Misleading’

" (https://scitechdaily.com/not-all-ldl-is-the-same-current-cholesterol-guidelines-are-dangerously-misleading/)

- "Does 'bad' cholesterol deserve its bad name?" (https://www.medicalnewstoday.com/articles/323235)

- "Why ‘good’ cholesterol may not always be good" (https://www.hsph.harvard.edu/news/features/why-good-cholesterol-may-not-always-be-good/)

Comment icon 0
BB
bruce