QRkode.png

De fleste av oss har vel opplevd å finne gjenglemte, lett radioaktive "skatter" bakerst i kjøleskapet.

Eller at man pakker ut matvarene hjemme, åpner kjøleskapet og oppdager at man ikke var den eneste i familien som husket på å kjøpe 5 liter melk den dagen...

Alle matvarer er i dag merket med en strekkode (typisk EAN13). Denne er noe begrenset, og inneholder ikke informasjon om utløpsdato, pr dags dato. Dersom matprodusenter kunne merket produktene med en QR-kode (eller en annen kode som forbrukeren ikke kan forveksle med strekkoden som kasseapparatene bruker) som inneholdt utløpsdato, ville det åpnet for mange muligheter. Forbrukeren kunne f eks hatt én liten mobil scanner på kjøleskapet, og én ved søppel/returskapet. Alle nye varer som legges inn i kjøleskapet/matskapet, skannes. Når emballasjen kastes, skannes de igjen. Dermed vil man til enhver tid ha en oversikt over alle varer man har stående. Denne informasjonen kan brukes på mange måter

- man kan via en app legge inn varsler når noe snart går ut på dato

- man har dermed oversikt når man står i butikken

- man kan utvikle en app som gir tips til matretter som lar seg lage av det man har for hånden

 (I sin enkleste form vil dette ikke gi en oversikt over HVOR MYE som er igjen av melken eller pastasausen. Dette kunne evt reguleres ved at man rutinemessig skanner matvarene hver gang man forsyner seg - så vil man få en viss pekepinn på hvor mye som er igjen)

Dersom frukt/grønt i løsvekt kunne fått en slik kode på emballasjen ved kassen i butikken, kunne disse matvarene også vært en del av dette systemet.

Forbukerne må jo være nokså motivert for å bruke dette systemet, så slike små mobile kodeskannere burde være subsidiert av staten. Kanskje appen kunne vært drevet av det offentlige, og det kunne gis insentiver til aktive brukere?

Kommentarer til idéen

God idé! Er produsenter av kjøleskap som har app hvor man kan legge inn matvare og utløpsdato. F. eks BOSCH og HomeConnect appen. Hva med et samarbeid?

- Benji, 12. jan. 2022
Rapporter innlegg

Sett igang!

- Elisabeth Huseby, 26. des. 2019
Rapporter innlegg
Comment icon 3
KY
Tini