Du har sikkert hørt snakk om laktose og laktoseintoleranse og du har kanskje fått med deg at vi i Q tidligere i år lanserte en laktosefri sjokolademelk, UltiMoo. Q Frokostyoghurt og Q Gresk Yoghurt ble alle lansert som laktosereduserte og fra høsten 2016 er alle Skyr® laktoseredusert!

Hvis du ikke har laktoseintoleranse selv er det kanskje mystisk og vanskelig å skjønne hva alt dette snakket handler om. Vår ernæringsekspert, Ane Grønsberg, skal her prøve å gi en liten oppdatering på hva laktose og laktoseintoleranse faktisk er.

Her finner du laktosenivået i alle Q-produktene

Laktase? Laktose?

All melk inneholder laktose, også kalt melkesukker. I kumelk er det omtrent 4,5- 4,8 gram laktose per desiliter. Laktosen må brytes ned i tarmen for at kroppen skal få nytte av det og det gjøres ved et enzym som heter laktase. Laktoseintoleranse innebærer redusert aktivitet av laktase. En skade i tarmen som gjør at laktaseenzymet ikke fungerer som det skal, for eksempel ved en tarminfeksjon, kan også påvirke dette. For sistnevnte blir laktaseaktiviteten normal når tarmen blir frisk igjen.

Laktoseintoleranse og yoghurt

Laktoseintoleranse vil oppleves med mageknip, luftplager og diarè, og det er stor forskjell på hvor mye laktose personer med laktoseintoleranse tåler. De fleste vil tåle litt laktose i løpet av en dag, og mange tåler opp til 12 gram laktose. Dette utgjør omtrent ett glass melk, to osteskiver og ett yoghurt- eller Skyr®-beger til sammen.

Det finnes melkeprodukter på markedet som er laktosefrie eller laktoseredusert. For at man skal kunne si «laktosefri» må produktet inneholde mindre enn 0,01 gram laktose per 100 gram vare. Dersom et produkt er laktoseredusert, slik som f.eks Q Frokostyoghurt, må produktet inneholde mindre enn 1 gram laktose per 100 gram vare. Laktoseintoleranse er en reaksjon der immunsystemet ikke blir aktivert, og blir derfor kalt en ikke-allergisk overfølsomhetsreaksjon.  

Hvorfor ikke flere laktosefrie produkter fra Q?

Så hvis Q-meieriene skal være forbrukerdrevet bør de ikke også ha flere produkter til denne gruppen? Jo, det er det klart at vi vil. Vi er allerede i gang og har utviklet overnevnte sjokolademelk, UltiMoo og redusert laktosinnholdet i Alle våre Skyr®, Q Gresk yoghurt og Q Frokostyoghurt. De sistnevnte inneholder nå 0,1g laktose pr. 100g og i følge Norges Astma- og Allergi Forbund kan personer med laktoseintoleranse spise 12g laktose pr. dag. Med andre ord kan en med laktoseintoleranse i teorien spise 12kg Q Frokostyoghurt hver dag. Men dette er selvfølgelig også individuelt og kan altså oppfattes forskjellig fra person til person.

Grunnen til at Q ikke har flere laktosefrie produkter på markedet er enkel. Det er nemlig langt mer tids- og plasskrevende å produsere laktosefritt. Vi er et lite meieri og har kun to meieri i Norge (Jæren og Gausdal). Der er kapasiteten allerede sprengt, men vi krysser fingrene for fremtiden. I tillegg er det dyrere å produsere laktosefritt sammenlignet med «vanlig».

Melkeallergi, er det det samme som laktoseintoleranse?

Når man snakker om melkeallergi vil det være en reaksjon der immunsystemet blir aktivert, og kommer derfor under kategorien matallergi. Kroppen kjenner ikke igjen proteinene i melken, og ser på det som noe fremmed. Immunsystemet begynner derfor å forsvare kroppen. Her vil kun små mengder melk kunne føre til en såkalt straksreaksjon i hud, mage- tarmkanalen og luftveiene. Ved melkeallergi vil man ikke tåle noen melk- eller meieriprodukter, mens ved laktoseintoleranse vil man kunne tåle laktosefrie-, og ofte laktosereduserte produkter.

Bilder til saken: