Belønningen av bærekraft: Abasiama ble den heldige vinneren da Q-Meieriene gjennomførte en ekstraordinær trekning av returkartonglotteriet i sommer.

— Tanken slo meg, blir jeg lurt nå? Jeg tenkte at dette var for godt til å være sant og ble ikke helt sikker før Pål fra Q-Meieriene ringte og bekreftet at jeg hadde vunnet, sier den energiske barnehageansatte fra Åsane.

Abasiama er dreven i gamet. Hun har skylt, brettet og sortert kartonger i mange år. I regi av Grønt Punkt Norge har nordmenn engasjert seg i dette miljøvennlige initiativet helt siden 1997. Hvert år deler de ut 1,6 millioner kroner til privatpersoner og organisasjoner.

— Jeg deltok i returkartonglotteriet som barn, men visste ikke at det fortsatt fantes. En kollega tipset meg for et par år siden – og siden har dette blitt en fast greie for meg og datteren min på åtte år, forteller Abasiama.
 

Engasjerte melkedrikkere
Det var Q-forbrukeren Sunniva, som foreslo å inkludere returkartonglotteriet direkte på melkekartongene. Merkevaresjef i Q, Pål Rasmussen, var ikke vond å be. Sommerens melkekartong fikk derfor et eget felt hvor du kan fylle ut navn og telefonnummer.

— Dette er vinn-vinn for alle parter. Idéen fra Sunniva har blitt et vellykket grep som har bidratt til å øke bevisstheten rundt både kildesortering og lotteriet blant melkedrikkere.

Q-sjef Kristine Aasheim er enig.

— Vi er et lite utfordrermeieri, men vi bruker mye emballasje. Derfor er det viktig for oss å gjøre klimasmarte valg til enkle valg. Sammen med Q-fansen finner vi hele tiden bedre måter å gjøre ting på.


Gir kartongen flere nye liv
Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge forteller at drikkekartongen er ekstra verdifull og viktig å kildesortere fordi drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Fibrene i en innlevert drikkekartong kan derfor ha opptil sju-åtte liv framfor seg.

— Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger.

Og vet du hva? Det er ikke lenger nødvendig å brette og stappe kartongene til en kubbe – du kan kaste dem enkeltvis. Hver kartong kan være et mulig vinnerlodd.
 

Miljøet vinner uansett  
Veien til kildesortering har vært enkel og praktisk for Abasiama, med returdunken beleilig plassert like ved leiligheten hennes. Nå har hun også lykkes i å inspirere flere til å begynne med kildesortering.

— De ser hvor enkelt det er å vinne, sier hun med latter i stemmen. Selv søsteren min har bestemt seg for å begynne nå. Til tross for at hun tidligere ikke har vært flink til å kildesortere.

Moen bekrefter at lotteriet har blitt et effektivt verktøy for å motivere flere til å kildesortere.

— Uavhengig om det blir pengepremie eller ikke for deg som deltar, så vinner miljøet uansett. 



 

Bilder til saken: