Det er søndag ettermiddag og jeg forsøker å følge med på en TV-sendt fotballkamp mellom Liverpool og Burnley. Samtidig “kraftsamler” jeg meg selv til  å skrive bloggpost.

Meg og ForbrukerMads velger ut idéer fra Min Q-idé

Sitter kreativiteten egentlig i beina?

Den er ment som en hyllest til alle de som har bidratt med over tusen idéer til Min Q-idé. For å være ærlig med deg, går det dårlig med min “kraftsamling”. I løpet av mer en time, er ingenting skrevet. Og fotballkampen, som hele tiden stjeler mesteparten av min oppmerksomhet, egner seg ikke til å inspirere noen til noe som helst. Vi snakker altså om et dobbel bunnnotering, både for Liverpool, som ligger under med ett mål, og jeg som ikke har kommet i gang med bloggposten.

Det er da jeg blir reddet av min egen pulsklokke: “beveg deg”! Alarmen går! Det er da jeg husker det jeg leste i Anders Hansens bok Hjernesterk hvor forskeren Marily Opezzo siteres: “Vi påstår ikke at en spasertur kan gjøre deg til en Michelangelo, men på det innledende stadiet i en kreativ prosess kan det hjelpe deg til å komme i gang”. Hjernesterk-boken er tydelig på at du må løpe, ikke bare gå. Hansen hevder i sin bok at 4 av 5 presterte bedre på kreativitetstestene da de utførte dem samtidig som de var i bevegelse. 60% forbedring! Har du tenkt å være kreativ, må du være i form. På med skoene!

Etter en times joggetur var jeg tilbake ved tastaturet, spent på om min tidligere nevnte skrivesperre var borte. Hadde det skjedd noe med kreativiteten min? Hvor mange prosent mer nytenkende hadde jeg blitt?  60%? Etter all egenforskningen kan jeg jo bare forestille meg hvor mye dere, som har bidratt med over 1000 ideer må ha løpt for Q for å produsere så mye kreativitet. Tipp, topp, tommelen opp!

6 ideer er valgt ut til å bli best av 1000. Nå kan du stemme på den som kan bli best av 1000 her

Hvordan finne opp noe genialt?

Da David Hume, en skotsk filosof, økonom og historiker var 28 år gammel hadde han tenkt så mye på hvordan en idè blir til at han måtte skrive om det. I boken ”En avhandling om menneskets natur” skrev han at idéer alltid er kopier av forutgående inntrykk. For meg høres det fornuftig ut. Sånn er det bare, ingenting er egentlig forandret på 278 år (mener nå jeg). Men hva skal til for at vi sier at ideen er genial? La oss si det sånn, om folk ser mer på traileren enn selve filmen, så var filmen sannsynligvis ingen god ide. Med andre ord, desto lenger ideen blir brukt, jo bedre ide. Det er nok derfor hjulet blir regnet som verdens beste idé. Også brevduen som ble oppfunnet i Lilleasia var en god idé. Verdens raskeste kommunikasjonsverktøy i noen tusen år. Først da Samuel Morse fant opp den elektroniske telegrafen i 1844, gikk det nedover med brevduebransjen. Jeg lurer fortsatt på hvilket inntrykk vedkommende som fant opp hjulet ble utsatt for som gjorde at hun fant opp hjulet?

Når vi vurderer ideene som har blitt lagt inn på Min Q-ide, bedømmer vi ideene etter både  både originalitet og verdi for forbruker. Og kanskje ligger det en nyvinning blant forslagene på Min Q-ide som er helt genialt, men som vi ennå ikke har sett. Med mer enn 1000 idèer har Min Q-idè blitt en stor skattekiste for oss.

https://www.youtube.com/watch?v=v3DQC-uiAmA
Nå kan du stemme på den som kan bli best av 1000 her

Er det galskap å tenke utenfor boksen?

Hva skal vi leve av når oljepengene tar slutt? Det er et spørsmål mange stiller seg, kanskje spesielt i disse dager. Ofte løser vi denne utfordringen med at vi  må skaffe ny verdiskapning ved hjelp av nyvinninger fra entreprenører og innovatører. Spørsmålet er om du og jeg har vågemot til å overveie ideer som i utgangspunktet er litt “ville” og kanskje til og med litt gale? Er det kanskje noe sant i at kreativitet og galskap har visse ting til felles? Har du og jeg vågemot til å tenke utenfor boksen? Til og med på en slik måte at du blir gjort til latter og avvist? Har du og jeg vågemot til å stå på og ikke gi oss? Noen ganger tenker jeg på om det er så lurt å være så nytenkende? Å meditere over visjonærer som Martin Luther King (“I have a dream …”), John F. Kennedy (We choose to go to the moon …) eller Mahatma Gandhi (“Jeg vil ha et uavhengig India…”)  gir en pekepinn på hva slags vågemot som av og til må til for å tenke langt utenfor boksen. Jeg synes det er til å leve med å bli latterliggjort for et spenstig forslag (se gjerne ideen om Colamelk: Det rare året) , men å bli skutt for saken ….?

Til saken hører at noen ganger blir resultatet til slutt positivt ved at den opprinnelige idèen ble et springbrett til en ny idè, som til slutt ble et verdifullt produkt. Vi starter opp et sted og ender opp et helt annet. Målstyring med kort horisont er derfor ikke en god målemetode for innovasjon. Er ledelsen intolerant og destruktiv kritisk når det blir gjort en feil, så er det høy risiko for å drepe kreative initiativer som kan gi stor fremgang og vekst.

Er det galskap å tenke utenfor boksen? Ja og nei, det er i hvert fall flott at mange har tatt sjansen på å sende inn noen “ville” ideer til Min Q-idè. Kanskje fører noen av de ville ideene til et fantastisk nytt melkeprodukt?
Les også min samtale med ForbrukerMads der jeg oppfordrer han til å tenke utenfor boksen her.

Beveg deg! alarmen har gått.

Å delta i næringslivet er ikke det samme som å delta i “stille lengde”, du må faktisk løpe bare for å holde deg der du er (Merkelig at vi ikke er mer kreative, når vi løper så mye.) Ingenting kan tas for gitt. Hele kortstokken befinner seg i luften. Selv om du kommer først, er der ikke mye du kan ta deg til etter at du har brutt målsnoren, enn å vandre rundt og vente på konkurrentene dine kommer etter deg. Vi lever i et “mere-samfunn“: Flere valg. Større konsum. Mer moro. Mer frykt. Mer usikkerhet. Mer konkurranse. Mer stress. Det eneste vi har mindre av er tid.

Kong Harald sa i sin nyttårstale 2016 følgende om nytenking: “Jeg er imponert over all den viljen til nytenking og omstilling som jeg har sett og hørt om dette året.”  Jeg mener  at det  er viktig at vi etterligner kongen og heier på alle de som viser vågemot til nytenkning og omstilling, fordi vi må ha folk som våger, vokser og vinner.

Skal Q holde seg i toppen må vi fortsette å utfordre ved å gjøre ting på en bedre måte. For å få dette til er vi avhengig av at du fortsetter å løpe for Q, blir skikkelig kreativ og sender oss en strøm av ideer til Min Q-ide!

Tusen takk for mer enn 1.000 ideer! Tipp, topp, tommel opp!

Nå kan du stemme på den som kan bli best av 1000 her.

Bilder til saken: