Qs forbrukerombudsmann Mads Liabø gir terningkast internt i Q på bakgrunn av forbrukertilbakemeldinger.

Er terningen et universalprodukt?

Er livet ditt en ener eller en sekser på terningen? Jeg tuller ikke med deg. Spørsmålet ble stilt av VG i 2012. Mange svarte og ga seg selv terningkast. Stine (23) fra Sarpsborg skrev: «Mitt liv får terningkast 6. Jeg har da ingenting å klage på. Livet er herlig». Ikke alle som skrev inn ga seg selv en sekser.

Er det å trille terning, om alt mulig, så bra for deg da? Arne Skouen, terningkastets far, skrev om sin oppfinnelse: «Nå er alt blitt et kappløp, der alt skal rangeres i en stupid konkurranse. Jeg regner terningen som min minste innsats i alle de årene jeg var i pressen». Han ga egen oppfinnelse et relativt lavt terningkast.

Terningkast kan hvem som helst gi

Terningkastet kom til Norge etter at journalist Arne Skouen lanserte det i VG 31. mars 1952: «Det kan være av interesse å få karakterisert en filmpremiere i en kort, men konsis form.» – og så kom terningen. Arne Skoen hentet inspirasjon til nyskapningen fra avisen New York Daily News, som helt siden 1920 hadde gitt kinofilmer karakter fra en til fem stjerner. Den første filmen som ble anmeldt ved hjelp av det nye redskapet var «Fraskilt» av svensken Gustaf Molander. Filmen fikk en firer.

Mer enn 60 år etter at Skouen lanserte sin terningkastinnovasjon lever den enkle og geniale oppfinnelsen i beste velgående. Tar du deg tid til å taste inn ordet «terningkast» på Google, får du straks cirka 555.000 treff. I tillegg kommer alle terningkast folk gir uten at det er registrert hos herr og fru Google. Terningkast fra 1 til 6 kan hvem som helst gi, om hva som helst, når som helst. Du kan gi deg selv terningkast og du kan gi andre terningkast, men du må være klar over at andre også kan gi deg terningkast tilbake. Det er knapt et annet produkt som har slik en universal anvendelse.

Terningen triller i alle retninger

Er du tilfeldigvis Statsminister, Statsråd eller noe sånt, kan noen finne på å måle innsatsen din, kjolen din eller dressen din med et terningkast. Filmen «The Assassin» fikk nettopp terningkast 6. En del av begrunnelsen var at filmen hadde en enestående snikmorder.

Helt til nylig trodde jeg at det var forskjell på tomatpuréer. Men en test i Aftenposten ga alle tomatpuréene terningkast 5 eller 6, slik at det ikke lenger er så enkelt å velge den beste. I Trondheim fikk kollektivtrafikken terningkast 5 av Naturvernforbundet. I desember i fjor ga politiet terningkast 1 til noen kjeltringer, fordi de på en minibank hadde limt fast en Ipod med dobbeltsidig tape. Med denne oppfinnelsen trodde skurkene at de kunne filme folks pinkoder. I tillegg hadde de montert en innretning for å fange bankkortene som ble stukket inn. Alt dette skjedde på Majorstuen i Oslo.

Q-teamet samlet på salgsmøte foran lansering av Skyr mini og yoghurt på pose høsten 2015.
Vi er alltid spent på om de nye produktene våre får terningkast 6. Kampen består jo i å lage en vinner!

«The River» – boksen til Bruce Springsteen fikk terningkast 5, mens Jon Michelets fjerde bok i serien «En sjøens helt» fikk en sekser. På Beitostølen i november i fjor fikk Petter Northug terningkast 2 for prologen, men han gikk likevel videre til kvartfinalene. Bristol Grill fikk en femmer som klassisk spisested. Kokkelimonke brettspill stakk av med en ren sekser i VG-test. Universal? Ja, absolutt. Nyttig?

Bør du la livet ditt gå i terningkast?

Er terningkast populært? Ja, men bør du la livet ditt gå i terningkast? Er terningkast med på å gjøre livet vårt mer meningsfullt og enklere? Test det ut – lev en dag etter prinsippet: «gjør, eller rør ingenting, som ikke har fått terningkast 6»:

Kl 06.00: Du blir vekket av den perfekte «Sleep Cycle»-appen som du har lagt inn på din Iphone 6s (terningkast 6, DinSide, viktig at du har en modell s).

Kl 06.05: Straks etter du har våknet befinner du deg foran speilet og roper «hei solstråle» (eller om du vil kan du holde opp et skilt med terningkast 6 i speilet), og du er klar for den perfekte «Shape up» joggeturen.

Kl 06.15: Du setter på deg Monster Isport hodetelefoner (terningkast 6 hos klikk.no). Det er en selvfølge at du har vannflaske Nalgene Onthefly 650 (6er hos klikk.no) Enkel og genial. Null flaskesmak. Selvfølgelig også joggeskoene: Inov-8 x-talon 212 (6er hos klikk.no) Beste terrengsko, med et fantastisk grep og utmerket form. Full oversikt underveis får du med Garmin Forerunner 610 (6er hos klikk.no). Da får du mest for pengene. Kan ikke brukes under vann? (Spiller det noe rolle da, du skal jo ikke på undervannsjogging heller). Og du har av helt åpenbare grunner på deg en Bavac 1026 running jacket ws (6er hos klikk.no) og du har akkurat den tightsen du trenger akkurat nå: Nike Element Thermal Tight (6er hos klikk.no). God tur!

Newton joggesko, Garmin Forerunner 910XT og
selvfølgelig restitusjonsvinneren Q sjokomelk!

Kl 07.30: Klart for terningkast-6-frokost, genialt og enkelt valg: Coop Northug sportsmüsli (Aftenposten) med Q helmelk (ikke testet, men ville helt sikkert fått en 6er ettersom den er helt ekte).

Kl 08.30: Kanskje får du, før lunsj, tid til å gå innom jobben. Lunsj består alltid av Skyr – «et lite måltid som metter». Bra med protein og lite sukker (6er hos Aftenbladet). Helios speltknekkebrød med frø (6er hos DinSide) med fiskepålegg? Laks, makrell, tunfisk eller sardiner? 11 fiskepålegg å velge mellom, alle med terningkast 6 (Dagbladet). Utrolig komplisert valg, med så mange like gode produkter? Forenklingsforslag? Ta heller en boks Skyr – til.

Kl 18.00: Endelig middag? Kitchen joy thai-cube panang curry chicken with jasmine rice (6er hos DinSide) eller fiskekaker fra Lofoten (6er hos Aftenposten). Enkelt og genialt, kombinert med terningkast 6 tilbehør: Nora hjemmelaget potetstappe og Findus grønnsaker.

Kl 19.00: For å gjøre terningkast 6 fullendt, må den avsluttes på beste måte: Et glass rødvin fra Castello dei Rampolla Chianti Classico 2007 (6er hos Dagbladet. Pass på at det er rett årgang, slik at du ikke sitter med en terningkast fire vin fra samme leverandør) og med filmen «Jag stannar tiden» (6er hos sol.no).

Kl 20.05: Etter alt dette, er du sannsynligvis utslitt og søvnig (midtveis i den terningkastbelønte filmen). Nå er det at du tar fram din Iphone 6s, stiller inn appen «sleep cycle» for neste dags oppstandelse og gjør deg klar for en god natts søvn.

Bør du la livet ditt gå i terningkast? For min del er jeg litt usikker, hva mener du?

Er egentlig terningkast bra for deg?

Hadde Arne Skouen rett da han snakket ned verdien av sin terningkastinnovasjon? Å sette terningkast på vårt og andres liv er sannsynligvis for drøyt. Likevel vil jeg slå et slag for terningkastet. Noen ganger triller terningen din vei, og plutselig er livet helt OK. Det skjedde oss for noen dager siden. VG ga Skyr kokos fra vårt lille meieri terningkast 6, med følgende dom: «Kjempegod smak og fløyelsmyk konsistens. Kokos er trendy og brekker opp syrligheten. Smart på-farten-måltid. Pluss for ny design på skjeen.»

VG 16. februar 2016 – terningkast kan av og til være helt OK!

Brukt på rett måte, er terningkast derfor et vidunderlig redskap til å gjøre livets viktigste valg enkle. Eller skal vi si som Arne Skouen: «Ingen får meg med på et slag Yatzy, du skjønner hvorfor …..»

Vær så god, nå kan du gi meg terningkast for denne bloggposten. Trill i vei!

Bilder til saken: