Melk fra juret er sporefri, derfor vil alle sporer tilføres etter at melka har forlatt juret. Siden fôret har brakt sporene inn i fjøset er det selvsagt at møkka fra kua vil inneholde sporer. Sporene overlever gjennom fordøyelsen.
Noen bakterier kan under bestemte forhold gå over i et hvilestadium som kalles sporer (endosporer) og som har en fast sporevegg og et lavt innhold av vann. De er motstandsdyktige mot varme, lys, inntørking og desinfeksjonsmidler. På grunn av en ytterst lav stoffskifteaktivitet, kan sporene overleve i årevis.
Sporene overlever pasteuriseringsprosessen på meieriet. Noen sporer kan tåle koking i lang tid og må varmes opp til 110–120 °C i mettet vanndamp før den dør. Når sporen kommer over i et gunstig miljø spirer den og vokser ut til en bakterie. Sporedannende bakterier kan føre til store utfordringer i produksjonen av meieriprodukter. I konsummelk kan denne typen bakterier blant annet føre til redusert holdbarhet og klumpdannelser.
Aerobe sporer
Det er oftest den aerobe sporedannende bakterien Bacillus cereus som forårsaker aerobe sporer i melka. De forekommer mest om sommeren og kalles ofte «sommersporer». Forurensingen kommer ofte fra jord og skitt på dyr og/eller fôr eller urenheter i melkeanlegg og tank. Bakterien forekommer ofte ved dårlig vask av melketank og melkeanlegg da den trives godt og heftes lett i belegg og biofilm i melkeanlegg. Jur og spener er spesielt utsatt ved fuktige forhold, men vær obs på at den også kan dukke opp ved tørke.
Det er viktig med godt renhold for å forebygge at dyr, utstyr og fôr blir forurenset. I melkeutstyr med belegg og i fuktige jurkluter trives Bacillus cereus godt. God hygiene og riktig vask er derfor spesielt viktig i sommermånedene mens kua er på beite.
Anaerobe sporer
Kilden til anaerobe sporer er i all hovedsak forurenset grovfôr.
Forurensing av grovfôret kan skyldes alt fra jordbearbeiding, utgjødslingsmetode, stubbehøyde på gras, høstingsforhold, konservering, pakking og lagring. Det er bakterier i gruppen Clostridier som danner sporene, og det er oftest er smørsyrebakteriene som dominerer. Tilfellet er gjerne at det «florerer» med sporer i fôret og i møkka fra dyra (sporer som har passert gjennom dyras fordøyelse og havna i møkka). Er du først kommet dit, og du ikke har muligheter for å bytte til et godt fôr med lite sporer, handler det i det akutte stadiet av problemløsingen, om pinlig nøyaktig renhold av fjøs og dyr. Det er mange eksempler på at solid innsats nytter, men det finnes ikke noe «quick fix» dersom fôrlageret er fullt med fôr som inneholder mye sporer.
Dersom du som melkebonde får problemer med sporer, anbefales det at du tar kontakt med ditt lokale rådgivingsteam. Rådgivingstjenesten i Q kan hjelpe deg med å kartlegge årsaker, løse akutte utfordringer og forebygge fremtidige utfordringer. Dette krever som regel tett oppfølging over noe tid.