Dersom man følger disse vil man oppnå et balansert kosthold. Kostholdsrådene kan deles inn i seks tommelfingerregler, og er:  

  • Melk og meieriprodukter
  • Frukt og grønt 
  • Fisk
  • Grove kornprodukter
  • Vann/sukker
  • Salt

Hva menes med de ulike tommelfingerreglene?

Melk og meieriprodukter -3 om dagen er mengden melke- og meieriprodukter som det er anbefalt å innta hver dag for å få et tilstrekkelig inntak av kalsium og jod. 1 porsjon kan for eksempel være et glass melk (2 dl), 2 skiver gulost (10 g) eller 1 yoghurt. Ved å starte med ett glass melk til frokost er man godt i gang fra tidlig om morgenen.

Frukt og grønt – 5 om dagen er kjent for de fleste av oss. Men problemet er ofte å få dette til. Dersom du alltid har noe frukt eller grønt ved siden av brødskiven, kjøttet eller yoghurten du spiser iløpet av en dag blir det mye enklere å nå målet. 

Fisk – det er mange som spiser mest kjøtt til middag. Bytt gjerne ut 2-3 av kjøttmiddagene med fisk. Utenom middagsmåltidene kan du med fordel bruke fisk som pålegg. 

Grove kornprodukter – i Norge er vi eksperter på brødmåltider og vi elsker brødskivene våre. Dersom du bytter ut fine kornprodukter med grove kornprodukter får du i deg mer næringsstoffer og du holder deg mett lenger. Bruk gjerne «Brødskala’n» når du velger hvilket brød du vil kjøpe. Den sier hvor mye grovt mel brødet inneholder. 

Salt - man kan få god smak på maten selv om man ikke bruker salt. Hva med å prøve friske krydderurter, eller tørket krydder istedenfor salt? Det skal ikke så mye til før det bidrar til å redusere saltinntaket. 

Sukker – Blir det for mye sukker iløpet av uka? Det mest effektive tiltaket til å begrense sukkerinntaket er ved å kutte ut brus og saft i ukedagene. La vann høre hverdagen til og la brus og saft høre helgen til  

Fysisk aktivitet – Som en del av et balansert kosthold og aktiv livsstil hører også fysisk aktivitet med. Utviklingen de siste årene er at vi sitter mer i ro. Derfor er det viktig å være bevisst på å også være i aktivitet.  Det er ikke veldig mye aktivitet man trenger for at det skal hjelpe på. Det er anbefalt 30 minutter med fysisk aktivitet hver dag. Intensiteten skal tilsvare hurtig gange. 

Man kan for eksempel gjøre små tiltak i hverdagen for å komme i mål. Ta trappen i stedet for heisen, gå av bussen et stopp før du må, gå til butikken istedenfor å kjøre bil eller gå en kveldstur. 

Kilde: Helsedirektoratet

Visste du at Skyr® er fettfri?

Fett er det næringsstoffet vårt som bidrar med mest energi. Dette næringsstoffet blir gruppert i tre ulike grupper; mettet, enumettet og flerumettet fett. Fett er helt nødvendig for kroppen vår og utgjør viktige bestanddeler i både celler, nervevev, hjerne og hormoner. Typen og mengden fett man velger, vil imidlertid være avgjørende for helsa vår.

Helsemyndighetene anbefaler at 25 – 40 % av energien i kostholdet vårt kommer fra fett, som utgjør ca 60 – 80 gram hos en voksen person. Som en del av et sunt og variert kosthold anbefales magre meieriprodukter framfor fetere varianter.

Still Ane et spørsmål om ernæring

Spørsmål