Melken som den gode råvaren
Melk er den naturlige hvite drikken som vi nyter til hverdag og fest, så vel som til frokost som i risengrynsgrøten. I tillegg til at den smaker godt er den med på å gi oss nyttige næringsstoffer som vedlikeholder kroppens celler, holder konsentrasjonen og energien oppe iløpet av dagen.
De viktige proteinene, vitaminene og mineralene sammen med vann, gjør at melken også er velegnet som restitusjonsdrikk og leskedrikk.
Kasein- og myseprotein som vi finner i melk er lette å fordøye. Disse inneholder alle aminosyrene kroppen ikke klarer å lage selv, men må få tilført gjennom maten. Vi sier derfor at melkeproteiner har god kvalitet. Når kroppen vår får tilført proteiner kan den reparere og øke muskelmassen.
Vitaminer man finner i melk er vitamin B2 og B12. Vitamin B2 blir også kalt for riboflavin. Dette vitaminet er viktig i flere av kroppens funksjoner. Det bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, og ikke minst i omsettingen av jern og at vi har en normal energiomsetning.
Mineraler man finner i melk er kalsium, fosfor og jod. Både kalsium og fosfor er viktige for at kroppen vår kan opprettholde gode tenner og knokler, samt ha en normal energiomsetning. Jod er viktig for at kroppen skal kunne produsere viktige hormoner, og for at skjoldbruskkjertelen skal kunne fungere som normalt. Hele 60 % av jodinntaket vårt kommer ifra melken, så bare det i seg selv er en veldig viktig grunn for å innta dagens tre anbefalte porsjoner med meieriprodukter.