Gå til hovedinnhold

Visste du at Skyr® er fettfri?

Group 40011

Fett er det næringsstoffet vårt som bidrar med mest energi. Dette næringsstoffet blir gruppert i tre ulike grupper; mettet, enumettet og flerumettet fett. Fett er helt nødvendig for kroppen vår og utgjør viktige bestanddeler i både celler, nervevev, hjerne og hormoner. Typen og mengden fett man velger, vil imidlertid være avgjørende for helsa vår.

Helsemyndighetene anbefaler at 25 – 40 % av energien i kostholdet vårt kommer fra fett, som utgjør ca 60 – 80 gram hos en voksen person. Som en del av et sunt og variert kosthold anbefales magre meieriprodukter framfor fetere varianter.

Kjenner du fordelene med å velge magre meieriprodukter?


Mindre fett- mindre kalorier. 
Fett er den mest energirike næringskilden vi har, med tilnærmet dobbelt så mye kalorier som i protein og karbohydrater. Ett gram fett gir 9 kilokalorier, mot 4 gram i karbohydrater og protein. Mye fett i kosten øker risikoen for overvekt, og særlig hos personer som er genetisk disponert for vektøkning. Ved å velge produkter som inneholder mindre fett, vil man automatisk begrense inntaket av kalorier – som dermed gjøre det lettere å oppnå et balansert kosthold og ønsket kroppsvekt.

Godt for hjerte



Høyt fettinntak over tid, spesielt mye mettet fett eller hardt fett, er vist å kunne øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. På bakgrunn av dette er anbefalingene fra Helsedirektoratet klare: mettet fett bør ikke utgjøre mer enn 10 prosent av energimengden vi spiser. For en voksen person utgjør dette omkring 20-30 gram mettet fett om dagen, avhengig av hvor mye mat en trenger. Fordi meieriprodukter som melk, melkeprodukter, ost og smør er en kilde til mettet fett i kosten vår, kan magrere meieriprodukter være en sentral bidragsyter til et hjertevennlig kosthold. 
Q-Meieriene tilbyr flere produkter både med mindre fett og helt fettfri.

Bedre fettkvalitet



Det er ikke bare mengden fett som har betydning for helsa vår, også typen fett har mye å si. 
Mens mye fett - og særlig mettet fett, kan være negativt for helsa vår, er umettet fett som flerumettet og aller helst enumettet fett, vist å ha flere fordeler. Du kan kjenne igjen de to sistnevnte fettypene ved at de er myke eller flytende ved kjøleskapstemperatur. Øverst på ønskelista for fettyper, troner likevel enumettet fett som blant annet finnes i avocado, kylling, oliven- og rapsolje. Dette har sammenheng med at enumettet fett er mindre utsatt for harskning (oksidering) i matvarer og i kroppen enn flerumettet fett. 

Ved å velge magrere varianter av meieri- og særlig kjøttvarer, vil man kunne oppnå tre viktige fordeler i kosten. Mindre fett totalt, mindre mettet fett, høyere andel umettet fett. Forutsatt an man spiser noe matvarer med umettet fett såklart (eks: feit fisk, nøtter/frø/kjerner, avocado, oliven- og rapsolje). Disse tre fordelene gir tilsammen en bedre fettkvalitet, som i sin tur kan gi positive effekter på blant annet kolesterolverdier, blodtrykk og betennelsesreaksjoner i kroppen.

Hos Q kan du velge


Q ønsker å gjøre det enklere å ta gode, fornuftige valg i hverdagen, samtidig som du skal kunne velge noe ekstra godt når du vil kose deg. Det handler om friheten til å kunne velge – enten du vil passe linjene eller ønsker det lille ekstra. Det er ditt valg!



Slik sjekker du fettinnholdet i matvarer


Ingredienslista gir i hovedsak informasjon om hvilke ingredienser som inngår i varen, men også en pekepinn på sammensetningen i produktet. Sistnevnte er knyttet til rekkefølgen ingrediensene er listet opp i. Det som står først, er det mest av, deretter nest mest osv. Her kan du lese hvor i rekken fettet kommer, og eventuelt hvor mye som er tilsatt.

Husk at fett finnes og tilsettes i mange ulike former og varianter som for eksempel: ulike vegetabilske oljer, herdet fett, kokosfett mm.


Næringsinnholdet spesifiserer hvor mye fett, protein, sukkerarter og andre næringsstoffer varen inneholder per 100 gram. I tillegg finnes informasjon om hvilke fettyper, eksempelvis mettet fett, varen inneholder.

Mindre fettlagring


Er du en av de som ønsker å lagre mindre fett på kroppen, og aller helst tære litt ekstra på de reservene som allerede er der? I så fall kan det være greit å merke seg hva kombinasjonen fett og sukker kan medføre.

Mye fett og mye sukker (eller andre raske karbohydrater) i ett og samme måltid, øker ikke bare kaloriinntaket, men gjør at fettet lagres lettere, samtidig som det tar lengre tid før det forbrennes. Dette har sammenheng med at kroppen foretrekker sukker som næringskilde, eller brennstoff framfor fett. Så lenge det finnes nok sukker i blodet og glykogenlagrene, vil fettet vi spiser lagres snarere enn å forbrennes. Ikke før sukkerlagrene avtar, noe som vanligvis skjer omkring 1-3 timer etter et måltid (avhengig av kost og aktivitetsnivå), vil kroppen bruke mer av fettlagrene.

Å lagre fett kan sammenlignes med å spare penger. Har vi mye penger, settes overskuddet i banken, for så å ta ut eller tære på reservene når vi trenger det.


Har du et ønske om redusere fettreservene på kroppen, er det derfor lurt å velge matvarer som både har begrenset med fett og sukker på samme tid. Q-meieriene tilbyr flere produkter med et balansert fett og sukkerinnhold – skreddersydd for deg som er opptatt av et helsefremmende kosthold.

Hvor sunt er melkefett og kokosfett?


Det finnes undersøkelser som har sett nærmere på ulike kilder til mettet fett, og kommet fram til at fett fra meierivarer som ost og melk, ikke har samme negative innvirkning på hjertesykdom som det som kommer fra kjøttmat. Foreløpig finnes det likevel ikke tilstrekkelig holdepunkter for å si at det er fritt fram med melkefett, og oppmoding om å begrense mettet fett gjelder derfor uansett hvor det kommer fra. Dette gjelder også kokosfett til tross for at det er plantebasert. Oppmodingen om å begrense inntaket av mettet fett er det samme rådet som vi finner hos WHO, EUs EFSA og anbefalingene fra britiske, danske, svenske og australske helsemyndigheter.