Gå til hovedinnhold

Åpenhets-loven

Q-MEIERIENE AS - ÅPENHETSLOVEN - REDEGJØRELSE FOR 2024

1 INNLEDNING 1.1 Q-Meieriene og Kavlikonsernet Den allmennyttige stiftelsen O. Kavli og Knut Kavlis Allmennyttige Fond («Kavlifondet») er heleier av Kavlikonsernet gjennom Kavli Holding AS, og deler ut overskuddet fra Kavlikonsernets virksomhet til gode formål. Kavlikonsernets norske virksomheter er organisert gjennom O. Kavli AS og Q-Meieriene AS («Q-Meieriene»), som eies 100 % av Kavli Norge AS1, som igjen eies 100 % av Kavli Holding.

I tillegg til de norske datterselskapene, har Kavlikonsernet virksomhet i Sverige, Finland og UK, gjennom Kavli Holdings datterselskaper O. Kavli AB, Kavli OY, Kavli UK ltd., Primula Ltd. og Castle MacLellan Foods Ltd. Nærmere informasjon om Kavlifondet og Kavlikonsernets virksomhet finnes i Kavlifondets årsrapporter, som er tilgjengelige på https://kavlifondet.no/om-kavlifondet/arsrapporter/.

Q-Meieriene har helt siden selskapet ble etablert vært opptatt av å skulle være et innovasjonsdrevet alternativ for forbrukerne i det norske meierimarkedet, og det aller meste av selskapets produkter kommer fremdeles fra Q-Meierienes to meierier på Jæren og Gausdal. QMeieriene produser en rekke meieriprodukter, herunder drikkemelk, smaksatt melk, rømme, fløte, crème fraîche, Skyr® og yoghurt. Mer informasjon om Q-Meieriene og selskapets historie finnes på https://www.q-meieriene.no/om-q-meieriene.

1.2 Åpenhetsloven og Q-Meieriene Q-Meieriene er gjennom selskapets virksomhet omfattet av åpenhetsloven, som har til formål å «fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, og sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold».

De sentrale forpliktelser som følger av åpenhetsloven knytter seg til gjennomføring av aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper (§ 4), redegjørelse for aktsomhetsvurderinger (§ 5) og informasjonsplikt (§§ 6 og 7).

I det følgende redegjøres det for Q-Meierienes aktsomhetsvurderinger for 2024 i henhold til åpenhetsloven § 5. Denne redegjørelsen gjøres derfor tilgjengelig på Q-Meierienes nettside (www.q-meieriene.no). For stiftelsen Kavlifondet, morselskapet Kavli Holding AS og søsterselskapet O. Kavli AS, vises det til redegjørelsene etter åpenhetsloven på henholdsvis nettsiden til Kavlifondet (www.kavlifondet.no), nettsiden til Kavli Holding AS (www.kavli.com) og nettsiden til O. Kavli AS (www.kavli.no). 2 Q-MEIERIENES

2. Q-MEIERIENES AKTSOMHETSVURDERINGER


2.1   Generelt

Generelt Q-Meierienes aktsomhetsvurderinger er basert på FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, samt OECDs modell for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv. OECDs modell består av seks trinn, som beskriver hvordan virksomheter kan jobbe for mer ansvarlig og bærekraftig forretningspraksis:

OECDs modell for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv

Q-Meierienes nedenstående redegjørelse er strukturert med basis i denne modellen. 

2.2   Forankring

Q-Meierienes (og Kavlikonsernets) virksomhet har en tydelig og sterk etisk forankring, som blant annet er nedfelt i Kavlikonsernets etiske retningslinjer, som evalueres og revideres systematisk, minimum hvert annet år. Kavlikonsernets gjeldende etiske retningslinjer ble revidert og oppdatert i 2024, og Q-Meieriene krever at alle som er involvert i Q-Meierienes virksomhet etterlever disse retningslinjene. De etiske retningslinjene omfatter blant annet nulltoleranse for korrupsjon, prinsipper for interessekonflikt og inhabilitet, tydelige regler for eksterne verv og arbeidsforhold, regler om taushetsplikt og diskresjon, gode rutiner for informasjonssikkerhet og IT-systemer, investerings -og forretningsskikk, og helse, miljø og sikkerhet.

Videre er ansvaret for å ivareta menneske- og arbeidstakerrettigheter beskrevet og reflektert i Kavlikonsernets og Q-Meierienes leverandør-policies, herunder «Supplier Code of Conduct», som igjen er basert på krav som følger av grunnleggende FN- og ILO-konvensjoner, samt Kavlikonsernets egne etiske retningslinjer og standarder. Også Kavlikonsernets leverandør-policies ble oppdatert i løpet av 2024.

2.3  Kartlegging og vurdering

Q-Meierienes aktsomhetsvurderinger av egne leverandører er dynamisk, og er basert på flere ulike systemer og prosesser.

Gjennom Q-Meierienes system for leverandørkontroll og kvalifisering, Ideagen, benytter QMeieriene en kombinasjon av egenrapportering og undersøkelser opp mot sertifiseringsordninger for å kartlegge hvorvidt selskapets leverandører opererer i henhold til gjeldende regelverk og Kavlikonsernets etiske retningslinjer. Dette innebærer blant annet at nye leverandører må akseptere Kavlikonsernets «Supplier Code of Conduct» for å bli godkjent som leverandør i QMeierienes systemer.

I tillegg til den systematiske leverandørgodkjennelsen gjennom Ideagen, benytter Q-Meieriene ved leverandørkontollen gjennomgående informasjon om blant annet råvarenes/produktenes opprinnelse, produksjonsland, varekategori og produsent til å identifisere eventuell forhøyet risiko for negativ påvirkning på mennesker, dyr og/eller miljø i verdikjeden. Denne aktsomhetsvurderingen er forankret i en prosessbeskrivelse, som oppdateres jevnlig. Dersom det identifiseres slik risiko, vil Q-Meieriene foreta ytterligere undersøkelser for å avdekke hvorvidt det foreligger brudd med grunnleggende menneskerettigheter og/eller anstendige arbeidsforhold som nødvendiggjør tiltak. Slike undersøkelser gjennomføres ved ytterligere innhenting av informasjon og dokumentasjon fra den aktuelle leverandøren, og/eller oppsøkende virksomhet i form av inspeksjon av produksjonsfasilitetene.

Endelig har Kavlikonsernet inngått en avtale med SEDEX for en omfattende ESG-løsning for konsernet, som dekker Q-Meierienes leverandørkjede og over tid er tiltenkt å fungere som det primære systemet for risikovurderinger av Q-Meierienes leverandører i henhold til åpenhetsloven. Den løsningen SEDEX tilbyr inkluderer «Radar», et filter som blant annet med bakgrunn i en vurdering av geografisk lokalisering, karakteren av leverandørenes virksomhet og leverandørenes størrelse gir en «sosial risiko» for den enkelte leverandør. Leverandører som fanges opp av dette filteret vil bli gjenstand for grundigere undersøkelser, i første omgang ved at leverandørene må besvare en rekke detaljerte spørsmål for å avdekke eventuell risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold.

Implementeringen av SEDEX pågår, og ved utgangen av 2024 har flere av Q-Meierienes største leverandører, basert på omsetning, blitt tilknyttet løsningen og gjort til gjenstand for en risikovurdering. Parallelt med implementeringen av SEDEX, har Q-Meieriene i tillegg fortsatt arbeidet med egne, interne vurderinger av Q-Meierienes leverandører, med bakgrunn i de risikokriterier og den prosessbeskrivelse Kavlikonsernet har utarbeidet. Utfallet av evalueringene, var at det ble identifisert én leverandør med «høy» risiko, og et begrenset antall leverandører med «medium» risiko. Bakgrunnen for at én leverandør ble identifisert som «høy» risiko, var av overordnet, generell karakter, og skyldes først og fremst geografisk lokalisering av leverandøren. Q-Meieriene undersøkelser har ikke avdekket konkrete forhold som tilser behov for tiltak overfor den aktuelle leverandøren med «høy» risiko, eller leverandørene med «medium» risiko, men det vurderes å gjennomføre tilleggsundersøkelser/tilsyn i løpet av 2025. 

Basert på de beskrevne kartlegginger og prosesser for å identifisere risikofaktorer hos QMeierienes leverandører, ble det ikke i 2024 avdekket spesifikke forhold ved Q-Meierienes leverandører som tyder på forhøyet risiko for brudd på Supplier Code of Conduct, grunnleggende menneskerettigheter eller kravet om anstendige arbeidsforhold. 

2.4   Forebygging

Q-Meieriene er svært opptatt av å sikre at selskapets virksomhet og leverandører har en sterk etisk forankring, og at Q-Meierienes leverandører overholder grunnleggende menneskerettigheter og sikrer anstendige arbeidsforhold for sine ansatte. Det viktigste, forbyggende arbeidet skjer ved QMeierienes kvalitetskontroll og undersøkelser i forbindelse med valg av nye leverandører, samt de risikokartlegginger som ved behov foretas av eksisterende leverandører. Som redegjort for ovenfor har Q-Meieriene for 2024 foretatt en omfattende kartlegging av selskapets leverandører med utgangspunkt i definerte risikofaktorer, dels gjennom SEDEX og dels gjennom egne, interne vurderinger, i samsvar med Kavlikonsernets prosessbeskrivelse. 

2.5   Overvåkning

Q-Meieriene vil følge opp og overvåke at eventuelle tiltak Q-Meieriene gjennomfører overfor leverandører eller andre har ønsket effekt, herunder ved involvering av ledelsen og eventuelle eksterne parter, dersom dette vurderes å være nødvendig eller hensiktsmessig. Vurderinger, tiltak og eventuelle avvik rapporteres til styret. 

2.6   Kommunikasjon

I henhold til åpenhetsloven § 6 og 7, har forbrukere og andre tredjeparter krav på å vite hvordan Q-Meieriene håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser som er avdekket gjennom QMeierienes aktsomhetsvurderinger. I 2024 mottok Q-Meieriene ingen henvendelser fra forbrukere eller andre interessenter knyttet til disse temaene.

 

2.7  Tiltak
Q-Meieriene avdekket som nevnt ingen avvik hos selskapets virksomhet knyttet til menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold i 2024. Dersom Q-Meieriene skulle avdekke slike avvik, og ansvaret for avvikene skulle ligge på Q-Meieriene, vil selskapet iverksette nødvendige og hensiktsmessige tiltak for å rette opp i avvikene. Dersom det avdekkes avvik hos QMeierienes leverandører, vil selskapet primært bruke Kavlikonsernets innflytelse til å forsøke å få rettet opp i eller forbedret forholdene. Om dette ikke lykkes, vil andre egnede tiltak vurderes, herunder terminering av leverandørforholdet.

 
30. juni 2025

Godkjent og signert av styret og administrerende direktør (daglig leder) i Q-Meieriene AS.