Hvor mye spisbar mat blir kastet totalt i Norge hvert år?
A 190 000 tonn
B 250 000 tonn
C 350 000 tonn
D 417 000 tonn
Hvor mye spisbar mat kaster hver og en av oss i Norge hvert år?
A 25.1 kg
B 30 kg
C 42.6 kg
D 53 kg
Hvem kaster mest mat?
A Matindustrien
B Forbrukerne – altså oss
C Butikkene
D Produsentene
Hvilken mat kaster vi aller mest av?
A Middagsrester
B Brød og bakervarer
C Frukt og grønt
D Meierivarer
Hvor mye skal matsvinnet reduseres med innen 2030?
A 20%
B 30%
C 50%
D 75%
Hva er den vanligste årsaken til at vi kaster mat?
A Den er glemt i kjøleskapet og/eller utgått på dato
B Det blir kjøpt inn mer enn det er behov for
C Maten blir oppbevart feil hjemme
D Folk er lei matvaren
Hva er det viktig at du gjør for å redusere matsvinnet?
A Bruker hørselen
B Bruker sansene: Se, lukte og smake
C Kaster alt i kjøleskapet og begynner på nytt
D Lager all maten selv
Hva bør temperaturen i kjøleskapet være for at maten holder seg best?
A 0-4 grader
B 2-4 grader
C 4-6 grader
D 6-8 grader
Hvor er det best å oppbevare melken i kjøleskapet?
A I grønnsakskuffen
B I kjøleskapsdøren
C I en av hyllene
D På benken utenfor
Hvor mange bananer kastes i Norge hver dag?
A 50 000
B 100 000
C 140 000
D 200 000
Er det farlig å drikke melk som har gått ut på dato?
A Sant, man kan bli dårlig
B Usant; se, lukt, smak
Rømme kan brukes langt over datomerking
A Sant – Passer utmerket i vafler og andre bakverk
B Usant – Det er ikke bra å spise rømme som har gått ut på dato
Hvis du er på restaurant og ikke spiser opp maten, hva gjør du da?
A Lar maten ligge og går
B Ber noen andre rundt bordet om å spise opp
C Sier at kokken må spise opp restene mine
D Spør om å få med meg restene hjem
Hvorfor er det viktig å være en matredder?
A Da blir foreldrene dine glad
B Du sparer både penger og miljøet
C Du må lære opp de som er mindre enn deg
D Du blir så glad av det
Hva kan du gjøre for å være en matredder?
A Sette maten i hagen
B Slutte å kjøpe mat
C Spise opp alt dere handler inn
D Gi maten til hunden