Informasjon til deg som er lærer i mat og helse på 9. trinn

Q-meieriene har sammen med folkebevegelsen @spisoppmaten laget et digitalt undervisningsopplegg som dere kan bruke i sin helhet, eller deler av i undervisning av mat og helse for 9. trinn. 
Dere finner et hovedforedrag som kan vises til alle elever og lærere. Dette er det Mette Nygård Havre, leder av @spisoppmaten som har laget. Hun har i flere år reist land og strand rundt for å holde foredrag om matredding, for å inspirere og engasjere til endring. Hun er aktiv i sosiale medier og dere kan hverdag får inspirasjon om tema ved å følge @spisoppmaten på Instagram. Her er det allerede over 80 000 følgere. 


I det digitale foredraget deler Mette sin kunnskap om matsvinn og matredding. Mette jobbet 14 år i avfallsbransjen og har med egne øyne sett hvor mye spisbar mat som kastes. Dette endret livet til henne og familien. Det viser hun også med film fra en analyse av avfallet vårt. Der får elevene se hvor mye god, spisbar mat som kastes. Det setter ting i perspektiv. Mette deler fakta, gir inspirasjon til endring og gir et lynkurs i matredding. 


Vi har også laget en egen video fra en ungdomsskole i Oslo der Mettes kollega Susanne Nesse er innom 9. trinn og lager mat av overskuddsmat fra en butikk. Susanne har med seg kokken Tore Jacobsen som jobber i Q-meieriene. Dere får følge dem, sammen med elevene, og se hva de klarer å trylle frem av deilige matretter av mat som egentlig skulle blitt kastet. 
Kokken Tore har også laget en video der han viser hvordan man enkelt koker suppe på en spiker. Alle filmene finner dere på forsiden av undervisningsopplegget. 

Dere finner all informasjon om hvordan dere kan gjennomføre undervisning om matsvinn og matredding med deres klasser her:

Fremgangsmåte for gjennomføring av undervisningsopplegget (link rett til dette)


Slik kontakter du nærbutikken (link rett til dette)


Vi har også laget en verktøykasse med oppskrifter, quiz, utfordringer, matredderbingo, med mer. Vi håper dere finner dette nyttig til undervisningen. Send gjerne en tilbakemelding til mettenygardhavre@gmail.com om dere ønsker vi skal legge mer ut i verktøykassen. 


OBS: Q-meieriene arrangerer hver høst en «Matredder-dag». I 2020 ble den sendt digitalt fra Forum scene i Bergen. Årene før har den vært gjennomført med elever og voksne i salen på lokasjon i Oslo. Vi ønsker at elevene på 9.trinn som gjennomfører vårt digitale kurs, laster opp bilder av maten de lager. (Til hvor?) En jury vil trekke ut de ti beste rettene som vi vil lage en digital avstemming på. De elevene som står bak de tre beste rettene vil bli invitert til å være med på «Matredderdagen» i oktober 2021. Les mer info om dette her. (Link til et eget infoskriv vi må lage.)