1)    Planlegg den praktiske matlagingsøkten


a.    Skaff råvarer:
i.    Ta utgangspunkt i inspirasjonsoppskriftene, (samt vedlagt råvareliste), og tilpass etter råvarene dere har/får tak i.
1.    Start med å finne ut hva slags rester/mat dere har på skolen fra før.
2.    Skaff overskuddsmat fra nærbutikken. Se vedlagt skriv for tips til hvordan gjøre dette. (Link rett til det.)
3.    Bruk pengebeløp fra Q til innkjøp av resterende råvarer. (Se mer info under konkurranse.) 
b.    La elevene få tilgang til inspirasjonsoppskriftene slik at de kan forberede seg til økten.


2)    Se den digitale sendingen på q-meieriene.no/matredder

3)    Gjennomfør den praktiske matlagingsøkten


a.    Plasser alle råvarer på kjøkkenbenken. Kom med forslag/vis/fortell elevene hvordan dette kan reddes.
b.    Del elevene inn i grupper på 4, og sett i gang med en kokkekamp. Hvem lager den beste matredderretten? Her er alle hjelpemidler lov. Kokebøker, instagram, inspirasjonsoppskrifter osv.
c.    Gruppene lager 2 ulike retter hver. Enten forrett og middag, eller middag og dessert. Det avhenger at maten dere har til rådighet.
d.    Elevene presenterer rettene sine på slutten av økten. Disse tas bilde av og lastes opp på Q sine nettsider. Da er dere med i den store Matredderkonkurransen for 9. trinn. 
e.    Så skal maten spises! Det er viktigste punkt etter å ha laget maten. 

4)    Etterarbeid


a.    Elevene jobber med quiz og repetisjonsoppgaver
b.    Elevene jobber med «hvordan redde»-oppgaver
c.    Evaluering
5)    Bruk verktøykassen til videre arbeid med å kutte matsvinnet i mat og helseøktene
a.    Ta i bruk miniguidene som gir gode ideer til hvordan alle mulige ingredienser, frukt, grønnsaker, meieriprodukter etc. brukes.
b.    Ta i bruk matredderbingoen. Ha som mål å fylle så mange ruter som mulig innen skoleåret er omme.