I 2016 ble Q-meieriene utfordret av en familie i Bergen til å endre datomerkingen på produktene fra «Best før» til «Best før, men ikke dårlig etter». Det førte til at mange lærte seg å bruke sansene på matvarer i stedet for å bare se på datoen.

Mette Nygård Havre og barna Matilde og Oskar syntes ikke det var god nok merking på melken. De opplevde flere ganger at melk og yoghurt som hadde passert «Best før-datoen» fortsatt kunne drikkes og spises. Mette jobbet i et renovasjonsselskap og så med egne øyne hvor masse mat folk kastet. Mye av maten var helt fin, men hadde akkurat passert dato. Derfor bestemte hun seg for å utfordre Q-meieriene og høre om de kunne gjøre noe med merkingen på deres produkter.

Folk flest trenger litt mer info for å være sikker på om de kan spise og drikke maten etter dato eller ikke. Når produktene er merket med «Best før, men ikke dårlig etter» så betyr det at du må bruke sansene. Se, lukt og smak på produktet. Så avgjør du om maten fortsatt kan brukes. I de aller fleste tilfeller kan den det. Du merker fort om melken lukter surt!

To forskjellige datomerkinger

Det er viktig å merke seg at mat merkes med to ulike datomerkinger:
«Best før, men ikke dårlig etter» og «Sist forbruksdag». 

All mat som er merket med «Best før, men ikke dårlig etter» kan du bruke sansene på og gjerne spise og drikke etter dato. Er du usikker på melken eller fløten som har passert dato? Bruk den i en vaffelrøre! Da får du de luftigste vaflene du noen gang har laget. Har du yoghurt eller Skyt som har passert dato? Bruk den i smoothie.

Andre produkter som er merket med «Best før, men ikke dårlig etter» eller «Best før, ofte god etter» hos noen, er: Egg, potetlefser, tørrvarer og hermetikk. Dette er produkter som også holder seg gode etter dato.

Mat som er merket med «Siste forbruksdag» skal du være forsiktig med. Her nytter det ikke alltid å bruke sansene. Dette er nemlig mat som kan bli helseskadelig for oss etter dato. Det kan for eksempel være fersk fisk, pølser og en del typer kjøtt. Tipset vårt her er å fryse ned matvarene om du ikke klarer å spise dem innen dato.


Fersk sjokolademelk

Noen lurer på hvorfor den ferske sjokolademelken fra Q-meieriene er merket med «Siste forbruksdag». Det er rett og slett fordi kakaobønnene som er i sjokolademelken kan lure deg til å tro at melken fortsatt er god selv om den kanskje ikke er det. Derfor må den merkes med siste forbruksdag.