Gå til hovedinnhold

Lille Q-Meieriene inspirerer Europa til å endre datomerkingen

21. juni 2023

– Over en periode har EU testet ulike former for datomerking, nettopp med formål om å redusere matsvinn, forteller Annette Waage Jung, Innovasjonsdirektør i Q-Meieriene. Det er gjort mange forbrukerundersøkelser i EU som dokumenterer at denne tilleggsmerkingen er veldig nyttig. Merkingen gjør at forbruker er flinkere på å lukte, se og smake på produktet og med dette reduserer vi matsvinn.
Design_uten_navn_10_png_hf60w0pac9

– Nå har det kommet forslag fra EU om å endre forskriftene. Det er foreløpig kun et forslag, men vi krysser fingrene og tror sterkt på at dette skal gå gjennom, sier Waage Jung. 

Kan redusere EUs matsvinn


I et nytt EU-direktiv som nå er ute på høring anbefales datomerkingen «Best før, ofte god etter».

– Det vil være et fantastisk steg videre for å redusere matsvinn – og det er fantastisk å tenke på at det hele startet her hos Q-Meieriene med «best før, ikke dårlig etter», sier initiativtaker Nygård Havre.


Hun presiserer at dette er både hun og Q-Meieriene ekstremt stolte over. 

– Tenk at en utfordring til et lite meieri i lille Norge, kan bli til noe veldig stort på et helt kontinent. Det er rett og slett fantastisk at dette nå er oppe på EU-nivå og til vurdering. En slik endring i forskriftene, vil være et stort og viktig steg i riktig retning, tilføyer Waage Jung.

Sverige og deler av Tyskland allerede har latt seg inspirere av lille Q og har fulgt etter. 
– Dette blir ingen hvilepute for oss, men heller en stor inspirasjon til å finne enda flere måter å redde mer mat på.
 

«Best før, men ikke dårlig etter»


– Q-Meieriene jobber iherdig med matredding hver eneste dag for å bidra til reduksjon av matsvinn. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Q-sjefen Kristine Aasheim.

I 2016 utfordret Mette Nygård Havre, som mange kjenner fra folkebevegelsen spisoppmaten. Utfordringen gikk ut på å endre holdbarhetsmerkingen på melk fra «best før» til «best før, men ikke dårlig etter». Q-Meieriene våget å ta steget fullt ut, og i 2017 var holdbarhetsmerkingen på plass.

Q-Meieriene sin nye dato-merking fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, og ble en stor inspirasjon for andre matprodusenter. Innen kort tid endret de fleste aktører i den norske matbransjen sin datomerking, men der de fleste bruker «Best før ofte god etter». Nå kan EU følge etter Q-Meieriene, som var den første produsenten i verden som innførte tilleggsmerkingen «…men ikke dårlig etter».

– Bruk sansene dine!


– Målet med ny datostempling var å lære forbrukerne å bruke sansene, altså se, lukte og smake, før de kaster mat med best-før-dato. En forlengelse av produktenes levetid vil på sikt kunne redusere klimagasspåvirkning fra produksjon og transport, og redusere matsvinnet både i butikk og hjemme hos forbruker, sier matredder Nygaard Havre.