Gå til hovedinnhold

Gründerbedriften Krispy lager matreddersnacks av frukt og bær

17. okt. 2021

Krispy lager frysetørket snacks av frukt og grønt som ellers ville blitt kastet. Nå har Tønsbergbedriften fått Q-Matredderprisen for jobben de gjør i kampen mot matsvinn.

– Nam! Dette får smaksløkene til å danse. Utrolig krispy, søtt og godt utbryter Pål Rasmussen fra Q.

Sammen med Mette Nygård Havre, ildsjelen bak folkebevegelsen «Spis opp maten», delte han ut Matredderprisen til Krispy AS.

Idéen til gründerbedriften kom da Silje jobbet i en dagligvarebutikk og fikk oppleve hvor mye verdifull mat som gikk rett i søpla.

– Hver dag så jeg hvor mye svinn det ble i frukt og grønt-disken. Til slutt ble det en fanesak for meg å gjøre noe med det, og slik oppstod idéen om Krispy, forteller Silje Eikeland Hansen.

Krispy henter overskuddsvarer gratis eller redusert pris fra ulike fruktimportører, lokale leverandører, grossister og butikker. Alt kuttes opp og legges i maskiner som frysetørker frukten. Deretter går den tørkede frukten i poser som selges i utvalgte Meny-butikker i Vestfold, i tillegg til noen gårdsbutikker.

– Målet er å komme ut i butikker i hele landet slik at alle kan få tilgang til Krispy. Vi vil ekspandere så mye som mulig, slik at vi kan redde enda mer mat. De unge gründerne har ikke tall på hvor mye overskuddsfrukt de har reddet det siste året, men det er snakk om flere tonn.

Nominert til årets matredder


– Det føles utrolig godt å få en slik pris. Tenk at noen har sett oss og fått med seg hva vi holder på med. Det gir energi til å stå på videre, forteller gründerne.

Siden 2018 har Q-Meieriene delt ut «Q Matredderprisen» til organisasjoner, privatpersoner og andre som gjør det lille ekstra i kampen mot matsvinn. Prisen deles ut seks ganger i året. Alle de seks prisvinnerne, deriblant Krispy, er med i konkurransen om å bli kåret til «Årets Matredder 2021» under Norges største matredderdag 27.oktober.

– Jeg har tro på at dette kan bli en hit, og kan gjerne bytte ut godteri med denne sunnere varianten. Da blir det fokus på matredding, helse og klima i ett. Vinn-Vinn rett og slett, avslutter Pål.