Etter mye arbeid og omlegging av rutiner kunne Q-Meieriene før sommeren levere enda bedre dato på melk til norske butikker. 

- God dato har alltid vært en viktig konkurransefaktor for oss i Q-Meieriene, sier Q-sjefen Bent Myrdahl.  Vi har derfor aldri sluttet med å utvikle oss også på dette området, legger han til.

Helg- og natt året rundt

Med omlegging av rutiner og en bråte med nye tiltak vil Q-melk nå være enda ferskere.

- Arbeidet med å kunne levere høy kvalitetsmelk med bedre dato har også gjort at vi må sette strengere krav til oss selv, sier Myrdahl som ikke legger skjul på at han er stolt av at Q var første meieri ut med bedre holdbarhet.

Allerede i fjor ble det startet med natt- og helgeproduksjon på Q sitt meieri i Gausdal og i løpet av starten på 2016 fulgte meieriet på Jæren etter.

-Det har vært en myte at Q ikke henter melk på gårdene i helger og på helligdager. Hos oss er det action året rundt, nå også på meieriene, og vi kommer aldri til å slutte å forbedre oss, sier Myrdahl.

Godt samarbeid ga bedre dato

Å starte med helg- og nattproduksjon var ifølge Q-sjefen bare ett av tiltakene. Q har også tatt i bruk ny og forbedret teknologi som først og fremst har gjort utslag i at fyllemaskinene jobber raskere. Han peker også på at samarbeid med andre aktører har hjulpet.

-Asko og Asko Transport har vært med oss på laget og vi har sammen utviklet en enda raskere distribusjon der vi nå også får forbedret levering i helgene.

En kontinuerlig dialog med forbrukerne og kjøpmenn har hjulpet Q til å forstå hvorfor og hvordan melkekjøperne velger hvilken kartong de tar med seg i handlekurven og dette har gitt en god føring på hvilke tiltak som måtte gjennomføres. Produksjonen på Q-Meierienes to meierier har aldri vært mer effektiv enn i dag.

Best før – ikke dårlig etter

Samtidig understreker Q-sjefen at selv om melken er ferskere og kommer raskere ut i butikk enn før så betyr ikke «best før» at melken ikke er drikkelig etter datoen som er printet på kartongen.

-Vi jobber også med å merke kartongene med setningen «best før - ikke dårlig etter» ved siden av datomerkingen. Det kastes for mye mat og meieriprodukter i Norge i dag og vi håper merkingen sammen med stadig bedre kvalitet vil bidra til mindre matsvinn, sier Myrdahl.

Bilder til saken: