I VGs store test av yoghurter gir avisen gode karakterer til Q-Meierienes yoghurter. Det er en jungel av yoghurter der ute så det er ikke alltid lett å få et inntrykk av hvilke yoghurter som passer best for ditt bruk.

- Vi jobber knallhardt med å utvikle næringsrike og sunne produkter som også smaker godt. Innovasjonsprisen vi nylig fikk for Skyr® Mini, er en påminnelse om at vi er på riktig vei. Prisen for en praktisk Skyr®-variant, som både er fettfri, proteinrik og kun 3 % tilsatt sukker, har gitt oss enda mer inspirasjon til å sikte mot nye og bedre produkter både hva gjelder sammensetning og smak, sier Q-sjefen Bent Myrdahl.

Årets innovasjon Skyr® Mini med god score

Årets innovasjon i matvarebransjen, Skyr® Mini, får gode karakterer og er ifølge klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat Tine Mejlbo Sundfør «Et bra mellommåltid for de minste. Lite tilsatt sukker, pluss for tydelig merking på posen med skrukork». Sundfør har på oppdrag fra VG vurdert næringsinnholdet i hele 27 yoghurter.

Q-Meieriene ønsker å levere det beste for forbrukerne. Det vil, ifølge Q-sjefen, det lille utfordremeieriet gjøre ved å satse enda mer på næringsinnhold, blant annet med å fokusere ytterlige på mindre sukker og mettet fett, men selvsagt også en utsøkt smak.

Derfor har Q-sjefen og teamet hans begynt et å sparre med eksterne ernæringsmiljø som f.eks  Ragnhild Lekven Fimreite, autorisert klinisk ernæringsfysiolog, som jobber med kostholdskampen hver eneste dag.

Gresk yoghurt er et godt valg

Også Q Gresk yoghurt får høy score. Den er et «godt valg med høyt innhold av protein. Pluss for innovativ og anvendelig pose med skrukork. Laget av norsk melk etter gresk oppskrift», skriver avisen.

Yoghurten får trekk for fettinnhold, noe som kanskje ifølge Fimreite føles litt rart siden det var forbrukerne som meldte tilbake at en gresk yoghurt ikke skulle ha for lite fett. Det sier Q-sjefen seg enig i.

- Mange etterspør faktisk enda mer fett i gresk yoghurt. Vi har derfor valgt å ikke lage et fettfritt produkt som kan gå på bekostning av naturellsmaken i gresk yoghurt, sier Myrdahl.

30% mindre sukker

Også det mindre duobegeret med Q Gresk Yoghurt skogsbær og granola får meget god score. Den får et stort pluss for kornblanding uten sukker, og lite tilsatt sukker i yoghurten som også er laktoseredusert. Testen mener samtidig at det ikke er klart hva som menes med «30 % mindre sukker» på begeret.

- For å kunne merke med denne påstanden, må vi regne ut et vektet snitt av innholdet i "lignende produkter" på markedet i vårt tilfelle fruktyoghurt. Dette viser vi også til på emballasjen sier Q-sjefen Bent Myrdahl.

- Den totale mengden sukkerarter regnes med og de som selger best teller mest. Produktet skal altså ligge minst 30% under det vektede snittet slik vår yoghurt gjør. Og det forklares jo grundig på emballasjen, fortsetter Q-sjefen.

Synes du at dette er uklart? Gi oss en lyd her

Perfekt mellommåltid

Skyr® skogsbær med musli får spesielt god karkater for å være et perfekt mellommåltid. De skriver at dette egentlig er en ferskost med høyt proteininnhold og lite tilsatt sukker. OK for de som ønsker en müsliyoghurt uten kunstige søtstoffer. Skyr® får også et pluss for å være laktoseredusert.

- Denne fortjente egentlig maks score, sier ernæringsfysiolog Fimreite. Til tross for müsliblanding er det veldig lite sukker, den har lite kalorier og mettet fett samtidig som den er proppfull av proteiner, fortsetter Fimreite.

Når det gjelder påstanden om at det er en ferskost så har de til en viss grad rett. Men nytt av året er at konsistensen til Skyr® er endret slik at den er mykere og bedre. For å få til det har Q blant annet brukt en yoghurtkultur fra Island slik at Skyr® nå per definisjon er en yoghurt og ikke en ferskost slik VG skriver. Men Skyr® er jo Skyr®.

Sparer sukker

Q-Meieriene tar høyde for å spare markedet for 90 tonn sukker i 2017.

- I nesten alle våre produkter reduseres nå mengden tilsatt sukker. Ifølge våre prognoser sparer vi markedet for 50 tonn tilsatt sukker i 2016 og 90 tonn i 2017, sier Bent Myrdahl i Q-Meieriene

Q-Yoghurt Bringebær får dårlig score i testen, men den lille yoghurten selger mer og mer år for år. Den er ikke en del av Q sin sunnere serie og er laget som et alternativ til godteri.

Til avisen sier Bent Myrdahl - som forventet!

- Den er laget som et bedre alternativ til lørdagsgodt. Skyr® er vår sunne serie og vi har kuttet sukker i alle andre produkter. Vi vil også se på denne, men det må ikke gå på bekostning av smak som er hovedgrunnen til at foreldre velger denne i stedet for snop, sier Q-Meierienes sjef Bent Myrdahl til VG.

Bilder til saken: