Denne uken besøkte ordfører i Gausdal, Anette Musdalslien, og assissterende næringssjef i Lillehammer-regionen, Dag Høiholt-Vågsnes Q-Meieriene på Gausdal. Gausdalsordføreren var overrasket over hvor mye som faktisk skjer hos det lille utfordrermeieriet.

-  Jeg har satt veldig pris på Q som en viktig bedrift for Gausdal kommune. Likevel visste jeg ikke hvor mye som faktisk blir produsert her, sa ordføreren.

Meierisjef Lillian Solberg-Findalen forteller at melk fra Gausdal distribueres til Innlandet, Trøndelag, Møre og deler av Oslo-området. Syrnede produkter som yoghurt, Skyr® og rømme distribueres over hele Norge.

-  Vi startet med ingenting i 1998. I dag har vi 75 ansatte og 37 millioner liter melk som går gjennom meieriet vårt. Vi har hatt en volumøkning på 84 % siden 2011, sier Solberg-Findalen.

 

Åpen forbrukerdrevet innovasjon  
I fabrikken fikk de besøkende se hvordan man lager Skyr®, Skyr® Mini, Creme fraiche, Drømmelett, Q Lettrømme og Q Frokostyoghurt. Alle disse blir produsert i Oppland-kommunen og alle er laget på bakgrunn av forbrukerinnspill.

-  Vi vet at det alltid finnes bedre måter å gjøre ting på, og er prisgitt engasjerte forbrukere som hele tiden driver oss videre. Vi hadde ikke vært her i dag om det ikke var for engasjerte forbrukere, sier Solberg-Findalen.

I 2015 fikk Q-Meieriene innspill fra forbrukere om at de ønsket et annet format enn den tradisjonelle yoghurtboksen. Blant annet fra Eirik Helland Urke som sendte en idé om yoghurt på pose til Q-Meierienes egen idébank «Min Q-idé». Dette førte til store utvidelser på det lille meieriet i Gausdal.

- Idéen til Eirik resulterte i en investering på 40 millioner kroner for å lage en ny produksjonshall i Gausdal. Noen måneder etter var Q Frokostyoghurt på plass i butikk. Nå er det ett av våre bestselgende produkter, sier meierisjefen.

 

Vil sette Gausdal på kartet
Markedsføring av mulighetene i regionen er i følge Musdalslien og Høiholt-Vågsnes noe kommunen vil ha enda større fokus på i tiden fremover.  

- Vi må fremsnakke arbeidsmulighetene i regionen. Q-Meieriene er et flott eksempel på en bedrift som skaper engasjement lokalt og bidrar til å gi innbyggerne stolthet, sier Høiholt-Vågsnes.

Q-Meieriene deler tanken om økt rekruttering av kvalifisert arbeidskraft til det lokale næringslivet

- Det er flott å høre at kommunen og regionen er på ballen og ønsker tettere samarbeid om rekruttering. Vi er alltid åpne for søknader fra dyktige fagfolk, kunne meierisjefen konstanter.  

Q-Sjef, Bent Myrdahl sier seg enig.

- Vi satser tungt i området og håper at det kan inspirere flere til å satse i Gudbrandsdalen. Gausdal kommune har vært en fantastisk bidragsyter i utviklingen vår, og vi er glade for mulighetene vi har fått her.  

Bilder til saken: