Et måltid med yoghurt er en veldig fin start på dagen i et sunt og variert kosthold! Den kan nytes alene, ved siden av brød, sammen med en kornblanding eller i en smoothie.

Av ernæringsfysiolog Ane Grønsberg

Næringsrik frokost eller mellommåltid

Yoghurt bidrar med mange gode næringsstoffer. Det er fordi den består av mer enn 90 % melk. Så ved å spise en porsjon yoghurt får man i seg blant annet viktige proteiner, vitaminer og mineraler. Disse næringsstoffene vil være med på å gi deg energi når kroppen skal vedlikeholde celler, reparere muskler, holde seg våken og føle seg vel i løpet av en dag.

Begrense sukkerinntaket

Helsemyndighetene har satt en anbefalt grense på at tilsatt sukker ikke bør overstige 10 % av det totale energiinntaket pr dag. Ved normal fysisk aktivitet vil dette utgjøre ca 50 – 70 g sukker for en voksen person per dag. Anbefalingen er satt ut fra en helhetlig vurdering av kostens sammensetning, næringstetthet, behovet for vitaminer og mineraler i forhold til helseproblemer. Tilsatt sukker bidrar i svært liten grad med næringsstoffer, kun energi. I følge Helsedirektoratet har over halvparten av barn og unge og nesten halvparten av voksne et inntak av tilsatt sukker som er høyere enn anbefalt.

Q er en pådriver for å redusere sukker i yoghurt

Q-Meieriene ønsker på vegne av forbrukerne å være en pådriver for å redusere totalsukkeret i hverdagsyoghurt og har derfor dette som en overordnet strategi. Først ut er Frokostyoghurt med 30 % mindre sukker som lanseres i september. Frokostyoghurten kommer i pose som gjør det lettere å fordele og helle over gryn eller bare rett i skålen. Produktet er blitt til sammen med forbrukere som har tipset Q-meieriene.

Sukkeret i yoghurt kommer fra laktose i melk, fruktose i frukt og bær og hvitt sukker. Vi vil gjøre det lettere for deg å se hvor mye hvitt sukker som er tilsatt i produktet. Derfor skriver vi nå i ingredienslisten hvor mange prosent hvitt sukker den inneholder. På Frokostyoghurt Vanilje ser ingredienslisten sånn ut: «Melk (3 % fett), 4 % sukker…» Det betyr at yoghurten inneholder 4 g hvitt sukker per 100 g.

Fakta

  • 1 porsjon yoghurt dekker 1 av de 3 anbefalte melkeporsjonene!
  • Vitamin B12 bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem.
  • Kalsium bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem.
  • Protein gir energi, og bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet.
  • Fosfor bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner.
Bilder til saken: