Gründerne i Holdbart mener det bare er tull å kaste mat på grunn av dato, uten å sjekke om den er blitt dårlig. Ved å kjøpe overskudddsvarer fra produsenter, grossister og importører bidrar de til å redusere matsvinn i flere ledd.

Holdbart selger matvarer som dagligvarekjedene ikke vil ha til sterkt reduserte priser. Det kan være mat med kort holdbarhet, mat som produsentene har for mye av, mat med emballasjefeil eller sesongprodukter. Q-Meieriene møtte de på hovedkontoret i Oslo for å gi de Q Matredderprisen.

— Skal jeg være ærlig så synes jeg det er på tide at vi også får en pris, sier gründer Trond J. Laeng med glimt i øyet. Før makkeren Thor Johansen tilføyer:

— Det er veldig hyggelig å bli anerkjent for det vi driver med, og vi setter stor pris på Q-Meieriene som leverandør. Dere er på ballen synes jeg.

Gründerne har sin bakgrunn i kiosk- og dagligvare og fikk Idéen til Holdbart når de så mengder av fullgode produkter som ble kastet og destruert.

— VI startet den første butikken i Vestby i 2015, og det tok helt av med en gang. VI skulle egentlig åpne nettbutikk, men det fikk vi ikke tid til før to år senere.

I dag har de butikker på Klepp, Skien, Arendal, Hamar, Jessheim, Oslo, Fredrikstad, Tønsberg, Tiller og Vestby. I juni åpner de butikk nummer elleve i Haugesund.

— Målet er at vi om tre til fire år er oppe i 25 butikker. Vi har allerede signert kontrakt på to nye som kommer til høsten.

I følge matvett.no kaster norske husholdninger over 200 000 tonn mat i året, den vanligste årsaken er at maten glemmes og går ut på dato. Norske husstander står for 48 % av det totale registrerte matsvinnet i Norge.

Gründerne forteller at de siden oppstart kun har fått positive tilbakemeldinger og føler at de har vært med på å lære folk å tørre litt mer.

— Det er kanskje ti prosent av det vi selger som har passert best før-datoen. Og vi opplever at folk tør å prøve den, fordi den er billigere. Kundene har lært seg at det ikke er farlig å kjøpe en yoghurt som har gått over dato, og det er jo kjempebra.

Gir premien videre
Tore Jacobsen fra Q-Meieriene sitter i juryen og mener Holdbart var en åpenbar kandidat til å motta Q Matredderprisen.

— Holdbart er med på å skape en positiv endring. De legger til rette for at kundene skal våge å stole mer på egne sanser enn på selve datomerkingen. Best før betyr ikke dårlig etter, og til flere vi er som sprer dette budskapet til mer mat kan vi redde.

 —Hva skal pengene gå til?

— Det er sikkert mange som trenger disse pengene mer enn oss, så vi kommer til å gi det videre. Vi har et samarbeid med matsentralen og støtter jobben de gjør med en sum i året, så det kan hende dette går til dem, sier de to prisvinnerne.

Helt til slutt. Hva er deres beste matreddertips?

— Det må være å smake og lukte på maten før man kaster den. Folk er jo livredde.

Bilder til saken: