Hos Smørtorget Kaffe og Mat i Tromsø går ingenting til spille – Derfor ble de tildelt en velfortjent matredderpris!
 

Hvis alle tenkte og handlet som Smørtorget Kaffe & Mat ville ressursene blitt utnyttet mye bedre - Her går ingenting til spille. Matrester blir gitt bort, solgt til redusert pris eller tryllet om til fristende nye retter. Smørtorget inspirerer og gir sine kunder en meningsfull opplevelse fra a til å. I tillegg til matredding, driver de også med gjenbruk – og har sin egen bruktbutikk inne i kaféen. Det er en sann glede å tildele dem Q matredderpris for den fantastiske innsatsen de gjør for miljøet.

– Jeg er målløs. Dette er helt fantastisk, sier kaféleder Kristin Sandstad når vi overrekker premien. –Jeg hadde aldri drømt om å få denne prisen!

Også daglig leder Hilde Eilertsen Sletvold er begeistret. – Det her er helt rått, dere aner ikke hvor mye arbeid som ligger bak dette. Vi har jobbet beinhardt i 10 år for å komme dit vi er i dag. Nå skal vi jobbe enda mer for matredding fremover. Dette betyr veldig mye for oss – tusen takk! 

Smørtorget Kaffe og Mat i Tromsø ble nominert til prisen av deres samarbeidspartner Asko.
Gjengen hos Smørtorget har lenge hatt fokus på å redusere matsvinn, og deres innsats legges merke til av både kunder og leverandører. De jobber kontinuerlig med å utvikle nye retter av matrester, og har skapt en meny som er både fristende og bærekraftig. Smørtorget er en kafé og gjenbruksbutikk som har matredding i fokus. De selger mye overskuddsmat på Too Good To Go, mens matrester som ikke egner seg til salg, blir brukt i andre oppskrifter.
- Matrester blir gitt bort, solgt til redusert pris eller tryllet om til fristende nye retter.

Og ikke nok med det; I tillegg til å lage mat av rester/overskuddsmat, jobber Smørtorget også med å selge gjenbruksvarer i sin butikk. Dette er en annen måte for dem å bidra til reduksjon av avfall og en mer bærekraftig fremtid for oss alle. Vi trenger flere slike initiativer og bedrifter som Smørtorget, som baner vei i kampen mot matsvinn. Det er viktig å ta ansvar for våre handlinger og valg, og tenke på fremtidige generasjoner. Smørtorget mener at alle burde gjøre sitt for å kaste mindre mat og minner om at alle monner drar.

Tore Gilje Jacobsen, Key account manager i O. Kavli AS og Q-Meieriene AS, er en av dem som sitter i juryen. Han forteller at det var åpenbare grunner til at Smørtorget fikk Q Matredderprisen.
– Vi har fått inn utrolig mange nominasjoner, og det er mange som gjør veldig mange gode tiltak for å redusere matsvinn, sier Jacobsen. – Men med den lidenskapen som Smørtorget har for matredding, var det ingen tvil om at denne gangen måtte det bli dem som vant denne prisen.

Ønsker å inspirere til matredding
– Vi mener at det er ekstra viktig med matredding med tanke på klima og miljø, sier kaféleder Kristin Sandstad. – Selv om vi er en liten bedrift, er det fint å kunne bidra med det lille vi kan, og inspirere folk til matredding også hjemme. Selv de minste tiltak, er med å bidra til at fellesskapet totalt sett gjør en forskjell, så absolutt alle kan – og bør – bidra med sitt.
– Kundene blir overrasket over hvor mye det går an å bruke opp av matrester, og hvor mye man faktisk kan redde hvis man bare vil og tør å være kreativ på kjøkkenet. Og ikke bare er det bærekraftig for miljøet, men også for pengeboken for hver og en av oss. Det er kun fantasien som setter grenser for hva man faktisk kan gjøre, avslutter eier og daglig leder Hilde Eilertsen Sletvold.


Kort om Matredderprisen:
Smørtorget Kaffe og Mat i Tromsø har nylig blitt tildelt Matredderprisen for sin innsats med å redusere matsvinn og lage nye retter av matrester. Prisen ble tildelt gjennom Q-Meieriene sin egen «Q Matredderpris». Matredding står høyt på agendaen hos Q-Meieriene, og vi ønsker å bidra til økt kunnskap og inspirasjon i kampen mot matsvinn. I 2017 introduserte Q-Meieriene tilleggsmerkingen «Best før, men ikke dårlig etter» på sine produkter - noe som inspirerte flere andre matleverandører til å følge etter. Siden 2018 har vi derfor delt ut «Q Matredderprisen» til privatpersoner, organisasjoner og andre som gjør en ekstra innsats for matredding. Prisen deles ut seks ganger i året, og alle prisvinnerne er nominert til å få selve hedersprisen: «Årets matredder» som deles ut på den årlige Q Matredderdagen, som i år er 8. juni. 
 

Bilder til saken: