Havila Kystruten er det nye og det mest bærekraftige rederiet som opererer på Norges historiske kystrute, med fire splitter nye skip fullpakket med moderne teknologi. 

Havila har stort fokus på både bærekraft og matsvinn. Bærekraft, bevisste valg og fleksible logistikkløsninger er viktig for oss og noe vi kjemper i sammen med våre leverandører på å oppnå, sier Ole Christian Sivertstøl. Vi arbeider hele tiden med å minimere frakt, benytte batteridrevet busser til frakt av gjester ect. Smakene om bord Havila Kystruten er en respektfull hyllest til de kulinariske tradisjonene lang norskekysten og reflekterer matkulturene i de ulike regionene vi seiler gjennom. 

– Vi i Havila Kystruten har gjort et stort poeng av å fokusere på bærekraft i alt vi gjør, fra hvordan skipene er bygget, til hvordan hotellet og restaurantene er drevet om bord. Da er det ekstra stor stas å motta en pris som anerkjenner den innsatsen som legges ned hver eneste dag om bord, helt ned på individnivå, sa leder for hotelldrift, Ole Christian Sivertstøl, etter at rederiet mottok den prestisjefulle Matredderprisen fra den norske meieriutfordreren Q-Meieriene torsdag 16. november. I tillegg til et innrammet diplom, fikk rederiet en gavesjekk på 10.000 kroner.

I løpet av rundreisen – fra Bergen til Kirkenes og tilbake igjen – seiler skipet gjennom fire «matunivers» med hver sine karakteristiske smaker. Menyene – både til frokost, lunsj og middag – blir endret hver tredje dag slik at du kan stifte et nærmere bekjentskap med de ulike landsdelene du seiler gjennom og bli kjent med lokale råvarer og hvorfor det er viktig å ta godt vare på både leverandører og råvarer. Du får derfor oppleve det beste den norske kysten har å by på, uten å gå lei. Du kan rett og slett gå på oppdagelsesferd i menyene og prøve noe nytt hver dag. Samtidig finner du alltid noen faste retter på menyen slik at det er mulig å beholde noen favoritter gjennom hele reisen. 

I juryens begrunnelse for prisutdelingen heter det: «Ved å kutte ut buffetservering, har dere redusert matsvinnet om bord på skipene deres, noe som betyr en reduksjon i matsvinnet på 60 tonn i året. Det er bærekraftig økonomisk og ikke minst bra for miljøet. Vi gratulerer med Q Matredderpris!». Helt konkret har rederiet klart å redusere matsvinnet om bord til under 75 gram i gjennomsnitt per gjest per dag. I tillegg benytter de seg i stor grad av kortreist og bærekraftig mat. Det at gjestene kan bestille flere småretter til frokost og lunsj gjør dessuten at de kan smake mange nye retter hver dag uten å bekymre seg for overspising.
  – At Havila Kystruten greier å redusere matsvinnet med 60 tonn per år er imponerende og motiverende for andre, og det er nettopp det som er tanken bak Q Matredderpris, sier Brand Manager i Q-meieriene, Pål Rasmussen.

Q Matredderprisen går til alle Havila Kystrutens fire skip; Havila Capella, Havila Castor, Havila Polaris og Havila Pollux, men det var mannskapet på Havila Capella som hadde gleden av å få med seg den fysiske overrekkelsen. Det skjedde da tre representanter fra Q-Meieriene kom om bord i Bergen torsdag 16. november. En av dem var matfag- og prosjektansvarlig Tore C. Jacobsen i Kavli Norge.
  – Fy søren, for en service! Vi fikk en kjempefin omvisning om bord, og så fikk vi smake på litt av maten. Vi testet oss gjennom tre forretter, tre hovedretter og den bestselgende desserten, «Kystens gull» laget av fløterand og tindved. Det smakte nydelig, sier han, og fortsetter:
  – I tillegg til et utrolig smart konsept, der menyene er satt opp på en måte som reduserer matsvinn, så var det en passelig mengde mat på tallerkenen. På den måten slipper de også «tallerkensvinn».
 Jacobsen tror at gjestene, som kanskje forventer buffetservering om bord på denne typen skip, blir positiv til Havila Kystrutens matkonsept når de forstår hva som ligger bak.
  – Derfor er det veldig bra at rederiet snakker høyt om hva som er grunnen til at de dropper buffet, avslutter han.

Hva de 10.000 kronene skal gå til enda uvisst, sier hotellsjef Siverstøl.
 – Men trolig vil pengene bli brukt på velferdstiltak om bord på de fire skipene våre ettersom det er de ansatte, i samarbeid med gjestene, som skal ha mye av æren for resultatet.

Nominert til Årets Matredder
Matredding står høyt på agendaen til Q-Meieriene, og vi ønsker å bidra til økt kunnskap og inspirasjon i kampen mot matsvinn. I 2017 introduserte Q-Meieriene tilleggsmerkingen «Best før, men ikke dårlig etter» på sine produkter - noe som inspirerte flere andre matleverandører å følge etter. Siden 2018 har vi derfor delt ut over 30 «Q Matredderpris» til privatpersoner, organisasjoner og andre som gjør en ekstra innsats for matredding. Prisen deles ut annenhver måned, og alle prisvinnerne gjennom året er nominert til å få selve hedersprisen: «Årets matredder» under Q Matredderdagen 5. juni 2024. 
 

Bilder til saken: