Realfag er gøy! Sammen med Nima har vi møtt ungdomsskoleelever i Sandnes for å fortelle drømmen om melkeveien. 

— Det er veldig kjekt at vi er en av få klasser som får møte Nima. Han er inspirerende og en veldig god taler, sier Lars Wiig som går i 9.trinn på Høyland skole.

Klassevenn Jasmine Yasar er enig.

— Det var veldig kult å treffe han. Vi fikk lære mye nytt om verdensrommet.

Begge synes verdensrommet er spennende å lære om, men ingen av de kunne tenke seg å bli astronaut selv.

— Det frister ikke helt med all øvingen og forberedelsene. Det virker komplisert og blir litt mye arbeid, sier de enstemmig.

Pågangsmot og stå-på-vilje
At det kreves mye for å oppnå drømmen om verdensrommet legger ikke hovedpersonen skjul på. Nima forteller at reisen så langt har vært veldig spennende, men også utfordrende.

— Det har vært mer moro enn slitsomt, heldigvis. Et prosjekt som dette krever total dedikasjon og handler i stor grad om standhaftighet og det å aldri gi opp.  

Nima legger også til at han blir inspirert av å treffe nysgjerrige ungdommer. De unge lurte for eksempel på hva Nima skal spise i verdensrommet, hvordan han skal gå på toalettet og hvor lenge han skal være i verdensrommet.

— Det er utrolig gøy å møte en så engasjert gjeng. For meg handler det først og fremst om å motivere ungdommen til å tro på seg selv og sine egne drømmer, hva enn den drømmen går ut på.

Q-sjefen Kristine Aasheim stemmer i. 

— Vi ønsker å utfordre og begeistre elevene til å satse og ikke være redd for å feile. Man må våge og ville for å vinne, sier hun. 

 

Verdens raskeste pingpongball
I tillegg til å snakke med Nima fikk elevene også være med på ulike eksperimenter relatert til romfart og astronomi. Vetle Eide, som er museumslektor på Vitenfabrikken, demonstrerte blant annet trykkraft med en vakuumkanon. 

— Ikke prøv dette hjemme, sier Vetle før han sender en pingpongball i 620 km/t gjennom rommet.

— Vi har elever her hver eneste dag, fra hele Rogaland fylke. I tillegg har vi et slags omreisende sirkus som kjører rundt på skolene. Målet er at de unge skal få opp øynene for realfag og vitenskap, sier han.

Oppdrag utført! Flere av elevene avsluttet denne helt spesielle skoledagen med stjerner i øynene. 

Utforsk mer av melkeveien her. 

Bilder til saken: