Da vi samlet Q-gjengen for å lage mat med meierieprodukter som ikke lenger var "innenfor" best før datoen så var det flere som sa; "det har jo min bestemor gjort i årevis".

Sannheten er at vi kaster mer mat enn før og i det siste har det pågått en debatt om det som mange kaller "datohysteriet". Forbrukerne, og butikkene, er for opptatt av datomerkingen på pakningen er det mange som mener. 

Tydeligere datomerking

Da vi i Q-meieriene fikk kritikk av blant annet blindeforbundet og uleselig.no om at datomerkingen vår var uleselig snudde vi oss rundt med en eneste gang. Vi gjorde datomerkingen mye tydeligere slik at også personer med nedsatt syn lettere kunne lese merkingen. Dette er vi stolte av, men vi fikk også kritikk. Noen mente at vi bidro til hysteriet rundt datomerking og at dette bare ville føre til at det ble kastet mer mat. For oss er saken egentlig enkel. Vi må merke med best før og de aller fleste velger det produktet som har best dato når de handler i butikken. Man vil jo gjerne at melken skal vare en stund når man først har kjøpt den. Derfor er det viktig med datomerking og vi mener at dette skal være like enkelt å lese for alle. Men et meieriprodukt er ikke nødvendigvis ubrukelig selv om det har utgått på dato.

Hva kan du gjøre når melken har utgått på dato?

Har du ikke brydd deg om datomerkingen eller har du latt et meieriprodukt stå for lenge i kjøleskapet? Da kan du faktisk fremdeles bruke det. Det viktigste du gjør er å undersøke produktet. Se om det ser bra ut. Er det mugg o.l i det så er det kanskje ikke så innbydende. De aller tøffeste skjærer vekk muggen, men det bør du ikke gjøre. Muggen kan avgi toksiner som ikke er bra å få i seg. Kast den hvis det er mugg i den. Ser det ut som det pleier? Da kan du gå videre til å lukte på det.

Lukter det slik du er vant til? Er det en annen lukt som du ikke forbinder med produktet bør du kanskje styre unna. Men lukter det som det pleier, eller lukter litt mindre, så kan du prøve deg. Er du fremdeles usikker bør du smake på det. De fleste vet hva de foretrekker av smak. Er den ikke god så er den ikke god.

Meieriprodukter med utgått dato er perfekt til f.eks baking

Så tilbake til "det min bestemor har gjort i årevis". Hvis f.eks melken har gått ut på dato så fungerer den perfekt til scones, pizzadeig, brød eller pannekaker. Vi raidet kantinen vår for melk, rømme og fløte m.m som alle hadde utgått på dato. Altså at "best før" viste noen dager tidligere. Den ene melken var 4 dager på "overtid". Alle kartongene med melk hadde stått kjølig lenge og hadde bare vært i romtemperatur en kort periode fra varebilen til kjøleskapet.

Brudd i "kjølekjeden"

Det er viktig at melk ikke får for mange "brudd i kjølekjeden" slik som f.eks kan skje når du bruker for lang tid hjem fra butikken, setter den i kjøleskapet og lar den så stå en time eller to på kjøkkenbordet dagen etter. Da blir det for mange "brudd" og melken kan fort bli klumpete og dårlig allerede før "best før". Den ene rømmen var åpnet og full i mugg på toppen. Noen hadde tydeligvis hatt en skje nedi. Da hadde det kommet bakterier fra skjeen og sammen med f.eks kondens så dannes det veldig fort mugg på toppen. Vi kastet denne med en gang, men fant en annen som var gått ut noen dager før som luktet og smakte helt fint.

Q-gjengen kokkelerer

Men hva skal vi lage? "Brød", sa en, "pannekaker sånn som bestemor" sa en annen. Vi prøvde begge. Og litt til.

Vi begynte med brød. Eltefritt brød for å være eksakt. Vi blandet sammen mel, gjær og salt i en stor bolle. Tilsatte utgått melk og vann og lot det stå over natten. Vi måtte jo ha noe å "se frem til i morgen også". Dagen etter brettet vi deigen sammen noen ganger og satte den i en gryte i ovnen. Resultatet ble fantastisk og lunsjen ble uforglemmelig.

Det som slo mest an i kantinen var pizza. Ikke så rart kanskje? Pizza er som kjent alltid en vinner. Det var flere som aldri hadde forsøkt med melk i deigen. Og i hvert fall ikke melk som var gått ut på dato. Mel, gjær litt sukker og salt. Vi lagde også en deig der vi byttet ut sukkeret med honning. Tilsatte melk som var utgått på dato og eltet den i en kjøkkenmaskin i noen minutter før den fikk kose seg på heving i 20 minutter. Kjevlet den ut på 1-2-3 og toppet den med bl.a ost og pepperoni.

Mens vi ventet på pizzaen kjørte vi videre med pannekaker, eller Q-lapper, som de ble hetende. Pannekaker fungerer like bra til frokost som til middag. Og kvelds selvfølgelig, men i dag ble det dessert. Hvetemel, bakepulver, salt, sukker fikk utgått melk, smør og egg vispet inn og når røren var fin nok så stekte vi Q-lappene og serverte med melis og syltetøy. Selv om melken nesten kunne blitt karakterisert som "sur" så var det mange blide ansikter i kantinen denne dagen. 

Til slutt prøvde vi oss på scones med melk og rømme, men ingen orket å spise disse før neste dag. Nydelige de også. 

Så hvis du ikke tør drikke melken etter at den er gått ut på dato så kan du trygt bruke den i matlagingen, slik som "bestemor har gjort i årevis".

Bilder til saken: