Se for deg at vi er tilbake på 90-tallet. Da du måtte velge mellom å bruke internett eller å bruke fasttelefon, du måtte ta turen til banken for å betale regninger og det bare var én leverandør av meierivarer i Norge.  

Selv om mye var bra på 90-tallet, er det mye vi ikke savner. For eksempel melkemonopolet. Landbruksdirektoratet har nå fattet et vedtak om umiddelbart kutt av hele frakttilskuddet på 50 millioner kroner, som Q-Meieriene mottar for mellomtransport. Vedtaket betyr i praksis svekket konkurranse i meierisektoren og dårligere utvalg i butikkene. Forbrukerne vil ende opp som den store taperen.

Begrunnelsen skal være at TINE nå har en dyrere frakt enn Q-Meieriene, og at tilskuddet derfor må bortfalle. TINE sitt frakttilskudd, på nærmere 500 millioner kroner, er ikke tatt med i direktoratets arbeid.

Det siste halvannet året har vår største konkurrent jobbet aktivt for å få Staten til å forverre rammevilkårene for oss og de andre uavhengige meieriene. Den største delen av tilskudd som Q mottar i dag er for å sikre konkurranse på like vilkår og lik melkepris. Det handler om å komme seg frem til den samme startstreken, som vår superdominerende konkurrent allerede står på.

Det Q gjorde da vi kom på banen, for over tjue år siden, var at vi lyttet til forbrukernes idéer og ønsker. Sammen med dere har vi fått til skrukork på melken, Skyr®, yoghurt på pose, tilleggsmerkingen «best før, men ikke dårlig etter» og mye mer. Vi er ganske sikre på at både forbrukere, kjøpmenn og melkeprodusenter synes det er positivt med flere enn én meieriprodusent i Norge.

I 24 år har vi stått på for å utfordre det etablerte, og vi vil selvsagt kjempe med det vi har for å få omgjort dette vedtaket, som etter vår mening er fattet på et feil faktagrunnlag.

Vi vet at Q-fansen vil ha innovasjon, konkurranse og valgfrihet, de vil ikke ha tilbake det gamle monopolet.  

Melkehilsen fra Bent Myrdahl, Q-sjefen

Bilder til saken: