Forbrukerrådet er bekymret for konkurransen i meierimarkedet og frykter i verste fall at de private aktørene kan forsvinne helt.

Dette er hentet fra en artikkel som stod skrevet i Nettavisen 19.03.23.

– Konsekvensen kan bli både dårligere utvalg i butikkene og høyere priser, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Olav Kasland til Nettavisen.


Klare råd
Bakgrunnen er at Regjeringen i Hurdalsplattformen har lovet å gradvis fase ut ordningen som skal sørge for konkurranse i melkemarkedet. Q-Meieriene tror saken kan bli avgjort om kort tid.
Forbrukerrådet har gitt departementet et klart råd om å fortsette med de såkalte konkurransefremmende tiltakene.
– Vi er redd for at de private meieriene kan svekkes og i verste fall forsvinne, dersom konkurransetilskuddet blir borte, sier Kasland.

Mange nye meieriprodukter
De konkurransefremmende tiltakene betyr at de private meieriene får en viss støtte for å kunne konkurrere med giganten Tine. Tine dominerer markedet og står for 77 prosent av all forvaltning av melk i Norge.
– Etter at vi fikk private aktører som Q-Meieriene og Synnøve Finden har det vært en voldsom utvikling og innovasjon i meieribransjen. Vi har fått en lang rekke nye meieriprodukter typer yoghurt og ost. Også Tine har vært med på dette. Vi er overbevist om at konkurransen gjør Tine bedre, sier Kasland.


Forbrukerrådets synspunkter deles av flere.
– Også Landbruksdirektoratet og Konkurransetilsynet er enig med oss i at de konkurransefremmende tiltakene bør fortsette i en eller annen form, sier Kasland i Forbrukerrådet.

Alvorlig bekymret
Selv om de faglige rådene fra blant andre Forbrukerrådet er klare, er det bekymring hos Q-Meieriene.
– Vi er helt avhengig av de konkurransefremmende tiltakene og vi har nettopp lagt fram resultater for 2022, som viser et underskudd på 47 millioner kroner. Allerede er et av tilskuddene midlertidig stoppet, det merkes umiddelbart på konkurransekraften, dette viser at konkurransen er ekstrem skjør, sier styreleder for Q-Meieriene, Kristine Aasheim, til Nettavisen.
 

Les hele saken her

Bilder til saken: