Fantasi; evnen til å forestille seg noe som ikke finnes. En obligatorisk ferdighet for å utvikle nye idéer og konsepter. Kreativitet foregår ikke bare inne i hodene våre. Det handler om å skape noe ute i verden. Derfor må vi møte verden med våre kreative idéer. Denne begavelsen har barn i større grad enn voksne.

Hos barn finner vi, svært tydelig, den innebygde menneskelige nysgjerrigheten. Barn bruker mange krefter på å stille spørsmål, og de er i stand til å skape de mest fascinerende fantasiverdener. Barn er heller ikke så redde for å dumme seg ut, slik som vi voksne er.

Å holde seg aktiv kreativ gjennom livet viser seg å være vanskelig. Hjerneområder som inneholder systemet for den «impulshemmende kontrollpiloten» har lett for å dominere vår tankegang og handlinger.

Saken er enkel. Norge har behov for flere vellykkede innovasjoner. Nyskapning er alltid basert på en eller annens påfunn, hentet frem fra fantasien. Er mitt resonnement rett, er vidundermedisinen for å øke antall slagkraftige innovasjoner her i landet, å få folk til å fantasere mere.

Ferietips nr 1:

Hold deg kreativt aktiv – reis til en plass uten for mange severdigheter

Haugvollveien, Klavestadhaugen. Akkurat her kommer jeg fra. Legg merke til den lange slake bakken, den egner seg svært godt til kappløp med sykkel

Noen ganger spør folk om hvor jeg kommer fra. Et spørsmål det er vanskelig å svare på, fordi det er en del forvirring omkring den plassen jeg kommer fra. Hvis du noen gang skulle komme til tusenårsbyen Sarpsborg og forville deg til utkanten (utkanten finner du ved å følge gamle E6), så ville du kanskje få øye på den ørlille plassen Klavestadhaugen – ikke en bygd, men en plass. Ikke for at det er så mye å se der forresten, men kanskje du likevel vil stanse og lure på hvilke attraksjoner som finnes der.

Det er ikke opplagt hvor Borgenhaugen slutter og hvor Klavestadhaugen begynner. Eller hvor Klavestadhaugen slutter og Sandbakken begynner. Selv om store deler av Klavestadhaugen ligger nord for Skjebergveien, ligger for eksempel Klavestadhaugen i sin helhet sør for Skjebergveien. Det å forklare hvor jeg egentlig kommer fra, fortoner seg som en Kahoot! Det er mye enklere å svare på hvor jeg skal hen.

Ferietips nr 2:

Hold deg kreativt aktiv – lag en liste over gratis ferieaktiviteter

Tidligere het kiosken Vienna, drevet og eid av William. Kiosken hadde et stort vareutvalg. Og flipperspill. Ofte slukte den betydelige deler av min sparekapital

Severdigheten på stedet begrenset seg til en kiosk. I sine glansdager het kiosken Vienna. En perle som tidligere lå mindre enn 10 meter fra E6. Kiosken fungerte på 60- og 70-tallet som samlingsplass og godteribase for oss som vokste opp her.

På grå og veldig røde dager, hvor vi unger ikke hadde så mye å foreta oss, ble vi sendt til Vienna for å «more» oss med å skrive opp bilnummer (ser ikke helt for meg at dagens foreldre ville foreslå for barna sine å sitte tett på E6 og notere bilnumre). Spenningen lå i om noen av oss fikk «storfangst». For eksempel å få notert nummeret til en bil som ingen av de andre «nummernotariusene» fikk med seg. For eksempel nummeret på en bil som hadde kjørt helt fra New York, USA(!) til Klavestadhaugen. Det krevde fantasi for å produsere en historie som de andre i gjengen trodde på, men når fortellingen ble trodd, ga den utrolig høy status i gjengen.

Å vokse opp eller være på en plass med få eller ingen attraksjoner synes jeg var en fordel. Det som ikke fantes på Klavestadhaugen, måtte vi rett og slett finne opp selv. Og det var, som du sikkert har skjønt, temmelig mye.

Mitt ferietips! Til deg som ønsker å holde deg aktivt kreativ i sommer? Finn et sted med få attraksjoner, tilbud eller en plass som mangler mye av den luksusen som du er vant til. For å få det fint der må du bruke fantasien litt mer enn normalt – og det er ikke sikkert du må reise så langt for å finne den «plassen».

Cirka 5 kilometer fra Klavestadhaugen finner du Sarpsborg. Å reise til Sarpsborg ble regnet som en topptur for broren min og meg. Bussturen tok 10-15 minutter og bød på en rekke høydepunkter. Et glimt av Sarpefossen, samtidig som vi fikk et skimt av Borregaard Industrier, begeistret oss.  Stort sett arrangerte mor en opplevelsestur til byen om sommeren. Kjøp av nye klær og sko, samt opplæring i «straff og belønning» inngikk som en del av programmet.

Oasen Torgrestaurant

Selv om det nyttige dominerte byturene, vanket det ofte et besøk på Oasen Torgrestaurant. Navnet Oasen ble gitt fordi utestedet lå ved byens eneste vannfontene (idag er fontenen beklageligvis ikke lenger der og ingen vet heller hvor den er blitt av). For broren min og meg var stedet en bokstavelig oase. Mor lot oss få velge èn ting fra drømmenes meny: fullsukret solo, soft-is med krokan eller “kjiips” med ketchup i kremmerhus (en virkelig nyhet på 60-tallet). Et umenneskelig vanskelig valg for 7-8 år gamle folk, uansett hva vi valgte gikk vi glipp av mye. «Full pakke» kunne vi bare fantaserte om. Senere i livet har vi forstått at det også er noen fordeler ved å vokse opp i en familie med ikke alt for mye penger. Det vi ikke hadde råd til å kjøpe, kunne vi fantasere oss til.

Mitt ferietips! Til deg som ønsker å holde deg aktivt kreativ i sommer? Jeg tror litt på at fantasien kan næres best om vi ikke har for mange penger. Det vi umiddelbart ikke har råd til, kan vi jo fantasere oss til. Å lage en innkjøpsliste over det som er gratis bør være en god øvelse i å trene opp fantasien.

Hold deg kreativt aktiv – ta deg en dag eller to på Kurrekurreduttøya!

Klassikere fra min barndom. Bøkene hadde stort sett ingen bilder. Bildene lagde jeg selv – i farger.

«Kurrekurreduttøya er en sånn koralløy, som dere vet», skriver Astrid Lindgren i en av sine Pippi Langstrømpe-bøker. Med den setningen setter hun i gang vår fantasi. «En sånn koralløy» som Astrid mener jeg bør ha kjennskap til… hmm… hvordan kan den se ut og hvem bor der???

Om de to første ferietipsene om «Hvordan vi kan holde oss aktivt kreativ?» i sommer ikke virker, så bør du straks finne frem en bok uten bilde, legge deg under et tre – for å få skygge fra sola – og lese boken. Enten sovner du eller så settes fantasien i gang og da sliter du med å legge boken i fra deg.

Albert Einstein skal ha sagt: «logikk tar oss fra A til B. Fantasi tar deg hvor som helst.»

God tur til Kurrekurreduttøya!

Ha en Quul sommer!

Bilder til saken: