Hva er SMAK og hvorfor er det så viktig? Er man villig til å inngå kompromisser for at smaken skal trumfe? Jeg har undersøkt hva SMAK er for forskjellige folk jeg kjenner og prøvd å bli litt klokere på SMAK.

Hvor kommer SMAKEN fra?

Syver satt langt inne i skogen, hvor han var født, og spiste klar kjøttsuppe med melboller som tante Gjertrud hadde laget. Han fikk oppskriften av henne og laget suppen på et kjøkken inne i byen. Det var ikke samme smaken.

Så brakte han alle grønnsakene og kjøttet fra stedet og inn til byen, og forsøkte igjen. Det var ikke samme smaken. Så hentet han henne ned til byen, hvor hun laget suppe. Det var ikke samme smaken.

Senere reiste han alltid hjem til tante Gjertrud for å spise klar kjøttsuppe med melboller. Etter at hun døde, interesserte han seg aldri mer for klar kjøttsuppe med melboller. (Fortellingen er opprinnelig laget av forfatter, filosof, forlegger og økobonde Tore Stubberud og Eyvind Hellstrøm. Herregårdsmat, 2004.)

Historien forteller om hvor vanskelig det er å lage rett SMAK, den kan til og med være stedbundet. Noen ting smaker ikke likt selv om alle ingrediensene er de samme og oppskriften er fulgt til punkt og prikke.

Er du en smakpratemaker?

7.-10. februar 2017 samlet mer enn 30.000 matinteresserte på Norges største fagmesse SMAK2017 på Lillestrøm. Hva tror du disse menneskene snakket om? 8 av 10 besøkende arbeider på hotell, restaurant, café, institusjon eller kantine. Mitt tips: folkene snakket om SMAK.

https://www.facebook.com/qmeieriene/videos/1608855322464741/

I videoen over ser du standen vår på SMAK 2017 fra starten av et av våre månedlige nettmøter

Sansen for å diskutere mat fikk et oppsving allerede på 1800-tallet da ordet gastronomi ble lansert i Frankrike. Det var da, som nå, viktig å vise fram nye retter og ha evnen til å diskutere dem. I boken Ganens makt (Henry Notaker,1993) siteres Mauritz Hansen (forfatter av det som kan være verdens første detektivfortelling: «Mordet på maskinbygger Roolfsen- 1839/40.»):

«Den første gang jeg spiste makaroni, tok jeg dem sannelig for mislykkede melboller, bare fordi ingen hadde gjort meg oppmerksom på hvilken italiensk delikatesse man serverte meg».

Eksemplet viser at det kan være vanskelig å holde seg oppdatert på nye retter og SMAKER. Er du ikke ‘up to date’ øker sjansen for at du dummer deg ut . Sammen med Qs markedsdirektør Kristine, Annette og Marianne fra Qs produktutviklingsavdeling, ForbrukerMads, digitalsjefen Christina og storhusholdningsgutta i Q, Ove og Terje har jeg i denne bloggposten laget et opplegg som kan utvikle dine smakpratemaker egenskaper. En smakpratemaker prosess hvor du slipper å legge ut om dine egne særegenheter når det gjelder SMAK.

Ganens makt (bilde fra bokkilden.no)

Hvordan kan du smakprate enda bedre?

Det er lett å være enige om at smaken finnes, men hva den forteller er vanskeligere å bli enige om. Redskapene vi har fått utdelt til å kjenne smak er: tunge, gane og munnhule. Du kan skille mellom salt, syrlig, søtt og bittert. I tillegg spiller lukten en rolle. Lukt? SMAK på avstand. Du smaker, prøver og etterprøver SMAKEN, og SMAKEN må være prima eller aller helst må det smake helt himmelsk (hva det nå enn er).

Mat og prat, fase 1:

Du spør, forsiktig, vennene dine om hva smak egentlig er.

Annette: «Et av våre viktigste sanseorgan, livsglede, nytelse, søtt/surt/salt/bittert/umami, livsviktig – tenk deg et liv uten smak??? Varierende fra person, gir bredde og variasjon. SMAK er en sans du kan trene opp til å være et nøyaktig analyseverktøy.»

Kristine: «En total opplevelse der alle sanser tar inn inntrykk. SMAK er visuelt, munnfølelse, konsistens, sammensetninger, lukt. SMAK er for meg også erfaring og hukommelse.»

Ove: «SMAK er for meg opplevelse: god eller dårlig, spennende eller kjedelig, ny eller gammel. Det som er spennende med SMAK er at den er bare min.»

Christina: «SMAK er evnen til å kjenne kvaliteter ved mat og drikke (tusen takk for kort og konsis beskrivelse, Wikipedia!)

Mads: «SMAK er en opplevelse som får deg til å stoppe opp.»

Terje: «SMAK er alt. SMAK er livet.»

Marianne: «SMAK er matopplevelse. SMAK er søtt, salt, surt og bittert.»

Mat og prat, fase 2:

Etter en åpningsrunde, med relativt lav puls hos deltagerne, går du videre og spør: hva er god smak?

Annette: God SMAK kan være mye og så forskjellig fra person til person. For meg er god SMAK rene SMAKER, gjerne der det finnes et lite overraskelsesmoment. Virkelig god SMAK krever perfekt kombinasjon av både SMAK/konsistens/munnfølelse/lukt/utseende. Noe som gir deg gode assosiasjoner og vann i munnen når du tenker på det.

Marianne: God SMAK er ekte og rene SMAKER.

Kristine: Fantastisk opplevelse. Nytelse, god stemning, perfekte kombinasjoner av SMAKER og perfekt balanse. Konsistens, utseende og lukt er viktig for god SMAK.

Ove: SMAK er individuelt. Det som SMAKER godt for meg trenger nødvendigvis ikke gi den samme opplevelsen for andre. Derfor er det vanskelig å beskrive hva som er god og dårlig SMAK.

Christina: Det som er spennende med SMAK og smaksopplevelse er at det er individuelt, og ingen fasit på hva som er godt for alle. I tillegg kan SMAK endres over tid. For meg er god SMAK at noen har dekodet det jeg liker, og laget mat eller drikke som «treffer meg» i hode, hjerte og mage.

Mads: Det er når du plutselig kan fokusere på det du spiser eller drikker og ikke tenker på noe annet.

Terje: God SMAK, er min SMAK.

Mat og prat fase 3:

Neste steg er å spørre folk om hva de egentlig mener er dårlig SMAK? (Her kan det bli høyt konfliktnivå, fordi en deltager liker det en annen synes er dårlig.)

Annette: SMAKEN er som baken … her er variasjonene uendelig. Det jeg synes er godt synes en annen er dårlig. Noe av årsaken er at vi har ulik evne til å SMAKE de ulike grunnsmakene sur/søtt/bittert og umami.

Marianne: Dårlig smak er bitter og gammel SMAK.

Kristine: Lærte tidlig at det ikke er noe som heter dårlig SMAK. Alt skal prøves og så kan du like det mer eller mindre …. Dårlig SMAK kan være feil og bederving. Ofte fungerer luktesansen så bra at du slipper en dårlig smaksopplevelse.

Christina: Det motsatte av god SMAK. Heldigvis er også dette individuelt, og kan endres over tid.

Mads: Bortkastet tid og penger.

Terje: Dårlig SMAK kan være andre sin SMAK.

Mat og prat fase 4:

Etter et mer følsomt tema går du over til en mer oppbyggende prat om maten og påkaller deltagernes positive vibrasjoner og stiller spørsmålet: Hva er den beste maten du har spist?

Annette: Åhh, det er så mye … Men gode søte norske jordbær med fløte om sommeren er fantastisk godt! (Jeg regner med at DU mener Q fløte, Annette?)

Marianne: Den beste maten var and på en dansk kro.

Kristine: Det er mamma sin reinsdyrsgryte – som bare hun kan lage og som jeg valgte på konfirmasjonen min. Fantastisk SMAK, opplevelse, minner og glede.

Ove: Siden jeg knytter SMAK så sterkt sammen med opplevelse, har jeg mange favoritter. Et glass kald Q melk til fredagspizza SMAKER fantastisk, det samme gjør Kavli skinkeost på Polarbrød, når man er på telttur og ikke minst Q Vanilje yoghurt blandet med müsli når man spiser frokost. (Ove, her var det en del produktplassering. I og med at du for det meste nevner de rette varemerkene, slipper du likevel gult kort.)

Christina: Den beste maten jeg spiser er når noen som jeg kjenner kokkelerer. Jeg har en kokke-kompis som briljerer med sjømat, en matglad mann som er dyktig på å sette sammen mat som jeg liker og ikke minst – barn som har blitt store nok til å prøve seg frem på kjøkkenet. Fellesnevner må jo være at dette er mat som er laget med kjærlighet. Når det gjelder frokost- og lunsjmat må jeg jo løfte frem smaksfavoritter som Skyr kaffe & vanilje, Skyr kokos og Q Frokostyoghurt melon & pasjon. Her har Q’s smaksteam virkelig ‘nailet’ det å treffe meg med spennende SMAKER. Ekstra bonus er jo at det er næringsrikt også. (Jobber du i Q? eller? )

Mads: Pinchos i San Sebastian. Smakseksplosjon. Masse smaker i stedet for bare en.

Terje: Beste SMAK, er thai mat. Koriander, ingefær, chili.

Mat og prat fase 5:

Prosessen avsluttes med en forhåpentligvis munter runde hvor spørsmålet er: Hva er den verste maten du har SMAKT?

Annette: Tror det må være en lever «gryte» jeg en gang fikk på en tapas restaurant i Spania … eller kråkebolle – det er heller ikke en av mine favoritter.

Marianne: Den verste maten jeg har SMAKT er snegl.

Kristine: Fikk salmonella etter å spist speilegg i Danmark, da jeg var 13 år – har aldri spist speilegg etter dette. Klarer ikke å steke egg heller …

Ove: Vanskelig å si, jeg har SMAKT på mye forskjellig. Jeg synes det er spennende med SMAK, og jeg liker å prøve nye SMAKER, men det er ting jeg aldri blir fortrolig med og det er lutefisk. Mange nordmenn har et spesielt forhold til den retten, men dessverre jeg er ikke en av dem.

Christina: Usikker på hva som er den verste SMAKEN. Jeg har noen barndomsminner fra barnehagen med introduksjon av levergryte, og det er noe jeg aldri har prøvd igjen. I utgangspunktet er jeg veldig glad i å teste ut nye smaker og nyheter, men er litt skeptisk til å SMAKE på mat som ikke ser eller høres godt ut. Viktig å tenke på at man også «spiser» med øynene.

Mads: Chorizo og blåskjell på en suspekt restaurant i Frankrike. To gode SMAKER som sammen ødelagte for hverandre.

Terje: Det tror jeg ikke jeg har SMAKT ennå.

Og plutselig har du blitt kjent med SMAKEN til vennene dine.

PS! Har du forresten testet hvordan vår nye Frokostyoghurt jordbær og Creme fraiche SMAKER?

Bilder til saken: