Mjólkursamsalan – dag 1på Island
#Bergen-Oslo-Reykjavik
Kl 05.00. Jeg befinner meg på Thon Hotell Bryggen i Bergen. Dumt, ettersom jeg skal reise fra Oslo til Reykjavik for å besøke vår

meierisamarbeidspartner Mjólkursamsalan. På norsk: Meierisamvirket, også kalt MS Iceland. Ja, du leste rett. Q har et partnerskap, siden 2008, med «meierisamvirket» på Island. Tines islandske slektning. Det er dette samarbeidet som førte til at Skyr kom til Norge i september 2009.

Reisen startet faktisk ikke så bra. Resepsjonisten brukte ca 12 minutter for å vekke opp Thons datamaskin, som skulle besørge at jeg fikk betalt hotellrommet og ikke endte opp som en småkriminell. Betjenten i resepsjonen løste hele floken ved å slynge ut noen «godord» om IT- avdelingen hos Olav Thon og co.. Og på ‘ett nu’ frikjente han seg for alt ansvar i forhold til at jeg måtte vente. Det er alltid han der «noen» som får bære ansvaret for det som går galt eller det som ikke virker. Sånn er det bare! (Jeg er ikke akkurat så god på å akseptere sånne unnskyldninger.)

På vei til flyplassen forsøkte drosjesjåføren hos Bergen Taxi nummer R-369 å være hyggelig, han forsøker å få i gang en samtale med meg. Han

bruker det gamle trikset. Fint vær i dag, ikke sant? Jeg bet ikke på og det ble ikke sagt noe mer på den turen.

Ankom Flesland flyplass bare 1 og ½ time før flyet skulle gå. Helt supert! Hadde da god tid til å få kjøpt boka til Anita Krohn Traaseth, Godt nok. Selvom noen synes det ikke passer seg, heier jeg på henne.

#Er det noen som har stått opp?

I løpet av turen rakk jeg å sende et par meldinger til #Twitterfolket, som sannsynligvis ennå ikke hadde stått opp. I den ene meldingen foretok jeg en verbal selfie og fremsnakket meg selv. «Alltid tidlig oppe, for å stå på for Q-Melken!». Den andre meldingen var mer av mimrende karakter. «5 år siden vi fant Skyr på Island og at vi nå omsetter Skyr for 225 mill kr eller 2.500 tonn pr år ut av butikk».

Etter at irritasjonen av å ha ventet på regningen hos Thon og co. hadde lagt seg (jeg er ikke spesielt god på å vente), kom humøret seg. Det gikk bra helt til en dresskledd mann på Gardermoen ropte til meg på svensk: «Är du norska?»  Å selge American express kredittkort kl 07.45, til en som stod opp kl 05.00, er rett og slett ekstremsport (jeg er ikke så god til å la være med å irritere meg over småting).

På den tiden hadde også #Twitterfolket stått opp. Det haglet inn med meldinger om at Tine innkaller fôrprodusentene til hastemøte for å fjerne palmeolje fra fôret. Skulle bare mangle om de ikke gjorde det. Flere favorittmerker, samt 1 stk RT for Skyrmeldingene mine. Supert med litt ‘rosa sukkerspinn’ på morgenkvisten.

ElisabetH, som er bonde i Larvik, lurte på om Skyr produseres i Norge. Jeg Twitret tilbake at Skyr produseres i Norge. I Gausdal og på Jæren. Skrev også at Skyr gir arbeidsplasser til 1.200 Quuer og 50 melkeprodusenter. @ElkisabetH favorittmarkerte tilbakemeldingen. Jeg tolket det som hun er fornøyd med svaret. @hellethorsen skrev at hun mener at Landbruket bør vurdere hva annet forbrukerne ville reagere negativt på hvis de visste om det. Også jeg mener det er på tide å gjøre opp status. @BjoornRa er opptatt av hva som må gjøres for å holde liv i melkebøndene, fordi konsummelk forbruket synker. Opp med mangfoldet mener nå jeg. En annen @BergerHelle sendte en flott hilsen: «Møtte en islandsk gårdbruker som sitter i styret i meieriet som eier rettighetene. Hun var stolt over suksessen med Skyr i Norge». Supert altså! (Fortalte våre venner i MS Iceland om meldingen.Også de ble stolte av å høre om dette).

I tillegg meldte en ny følger seg : @Econa-1939. Supert. Snart passerer @QbentM 100.000 følgere. Mangler bare 97.821 følgere, så jeg nærmer meg i stor hastighet. Det er det fine med å sette seg realistiske mål (Jeg er god på å legge ‘lista’ passe høyt).

Kl 10.00. Norwegian DY1170 til Reykjavik. Presis avgang. Helt supert. Fint med en kopp kaffe på turen til Reykjavik, for den er vel gratis? Nei, selvfølgelig ikke. Kr 25,- takk! Og hvor er lommeboka? Oppe i bagasjehylla, selvfølgelig. Sånn er det bare! (Jeg må innrømme at jeg ikke er så god på sånn småplanlegging.) Og utenfor skinner sola!

#Hleðslu skyr 100% próteinum

Á dögunum kom á markað nýtt skyr frá MS. Hleðslu skyr er  nýr valkostur mjólkurrétta en það inniheldur 100% hágæðaprótein, 

framleidd úr íslenskri mjólk. Í upphafi er um tvær tegundir að ræða annars vegar Hleðslu skyr með bláberjum sem er jafnframt án hvíts sykurs og sætuefna og inniheldur agavesafa. Skammturinn inniheldur 22 g af próteini. 

 

Jeg aksepterer rett og slett at ‚gammelnorsken‘ min ikke lenger er inntakt. I møte med våre venner i Mjólkursamsalan ble det til at norskengelskenble tatt i bruk. Og norskengelsken er kanskje heller ikke akkurat Oxford standard den heller, men likevel interessant å høre fra Einar, Jon Axel og Heimir om hvor godt Skyr selges på Island, i Sverige, i Danmark og i Norge.

Morsomt å tenke på at det var 5 år siden vi ble enigeom å lansere Skyr i Norge. Ingen av oss hadde det vi kan kalle stor tro på Skyr i Norge, men nå selger vi for 150 mill kr eller 2.500 tonn pr år. En fantastisk utvikling. Stor takk til QForbrukerne! (På Island spiser hver innbygger hele 8,4 kg Skyr pr år. I Norge ca 0,5 kg pr år.)

Folkene på Mjólkursamsalan fortalte oss dessuten at det nå mangler melk på Island og at det er smørkrise? Som i Norge, bare ett eller to år forsinket.

I dag skal vi besøke islandske melkeprodusenter, meieriet i Selfoss og Kringlan butikksenter i Reykjavik.

Drømmen er å få møte den tidligere islandske Presidenten Vigdís Finnbogadóttir, men det blir det vel ikke noe av?

Bilder til saken: