Hvem skal bestemme hvilken helmelk som er verdens fineste?

Tine eller forbrukerne?

Hos oss i Q-Meieriene er det ingen tvil om hvem som skal avgjøre den saken. Det er det nemlig FORBRUKERNE som skal avgjøre. Q-Meieriene utførte i 2012 en spørreundersøkelse hos forbrukerne i forbindelse med at Tine reduserte fettet i H-melken. Spørsmålet til FORBRUKERNE var: « Skal helmelk fortsatt være helmelk, eller IKKE?». Svarene var nokså entydige:

  • 6 av 10 forbrukere synes det er synd at det tukles med den naturlige Helmelken.
  • Over halvparten av alle forbrukere ville valgt naturlig helmelk

Vi sjekket for sikkerhets skyld også spørsmålet med  FORBRUKERNE på vårt månedlige Facebook møte (4. november 2013): «Jeg lurer på hvor viktig fettprosenten i melk er for deg? F.eks har Q H-melk som eneste i Norge naturlig 3,9% fett, men det er også mulig å redusere dette til 3,5%. Hva foretrekker du?  Mvh Bent – Q-Sjef»

Tilbakemeldingene var 100% entydige: Ikke «tull» med helmelken vår, la helmelk være helmelk. En av de meldingene som kanskje ga best uttrykk for FORBRUKERNES syn var denne: «H-melken bør være slik den er… vil man ha mindre fett så får man heller blande i en dl eller to fra en lettere melk!»

Ettersom det er nulltoleranse for Q-Folket ikke å følge FORBRUKERNES mening, har vi fortsatt med den naturlige, ekte og klassiske helmelken.

Få som fortjent

Ga dette noen forbruker-reaksjoner? Melk.no meldte etter 3.kvartal 2013 om at melkeforbruket er redusert med 0,29% hittil i år. Q-Folket kan samtidig glede seg over en vekst i melkesalget til dagligvare- og storhusholdningsmarkedet på 2,4%. Forbruket går tilbake på alle varianter, med unntak av Ekstra lett. Det er gledelig å se at vi øker kraftig på salg av helmelk (17%), mens markedet går tilbake med 2,4%.

Tydelig å se at Q sitt valg om å beholde «klassiske» helmelk, har blitt forbrukerbelønnet.

 

Er det et forbrukerdrevet «å skumme fløten av H-melken» ?

Aftenposten skrev 29. mars 2012: «Tine har nå fjernet så mye fett fra helmelken at den ifølge forskriftene ikke lenger er definert som helmelk Siden smørmangelen før jul har Tine jaktet på kilder til å hente ut mer melkefett. Allerede i desember fikk de dispensasjon fra Mattilsynet til å senke fettprosenten i både helmelken og lettmelken. Mandag denne uken endret Tine produksjonen for helmelk. Det betyr at melken som nå tappes på påskekartonger, ifølge lovverket ikke er ekte helmelk. I Melkevareforskriften står det nemlig at helmelk kun er «melk som ikke er berøvet noen av sine bestanddeler. Det vil si at hvis Tine fjerner fett fra melken, regnes den ikke lenger som helmelk, og kan heller ikke merkes som det overfor forbrukerne.»

I VG 10.september 2013 sier Professor i barnesykdommer og overlege i nyfødtmedisin ved St Olavs Hospital at det å redusere fett i helmelk er det samme som å lure folk. Han sier at «Tines helmelk er ikke lenger helmelk».

Etter vår mening er det ganske villedende å antyde at en helmelk som det er skummet fløten av, er verdens fineste. Eller hva mener DU?

Bilder til saken: